Polifagia: ce este şi ce o determină

Dacă simţi că îţi este foame chiar şi la scurt timp după ce ai mâncat, ai putea suferi de ceea ce se numeşte polifagie. Află ce este aceasta şi ce o poate cauza.
  • Publicat:
Polifagia: ce este şi ce o determină

Corpul tău se bazează pe alimente pentru energie, aşa că este normal să simţi foame dacă nu mănânci timp de câteva ore. Dar dacă stomacul tău are o senzaţie permanentă de foame, chiar şi după masă, s-ar putea să fie ceva în neregulă cu sănătatea ta.

„Polifagie” este termenul medical pentru foamea foarte puternică şi prelungită şi poate fi un semn că trebuie să consulţi medicul specialist.

Polifagia: ar putea fi cauzată de diabet?

Corpul tău transformă zahărul din alimente într-un combustibil numit glucoză. Atunci când ai diabet, glucoza nu îţi poate ajunge în celule. În schimb, corpul tău o elimină şi îţi spune să mănânci mai mult.
În special, persoanele care au diabet de tip 1, pot consuma cantităţi foarte mari de alimente şi totuşi pierd în greutate.
În plus simptomele diabetului includ: setea extremă, nevoia de a urina mai des, pierderi inexplicabile în greutate, vedere înceţoşată, tăieturi şi vânătăi care se vindecă foarte greu, tremor sau durere în mâini sau picioare, oboseală.

Polifagia: ar putea fi de vină nivelul de zahăr scăzut din sânge?

Hipoglicemia este ceea ce ai atunci când glucoza din corp scade la niveluri foarte mici. Este o problemă comună pentru persoanele cu diabet, dar poate fi şi alte probleme de sănătate ce o pot provoca. Acestea includ hepatita, afecţiuni renale, tumori neuroendocrine din pancreas (insulinoame) şi probleme cu glandele suprarenale sau hipofize.
Alte simptome sunt: anxietate, bătăi puternice ale inimii, piele palidă, transpiraţie, tremor în jurul gurii.

Polifagia: ar putea fi de vină lipsa de somn?

Dacă nu te odihneşti suficient, acest lucru poate afecta hormonii din corpul tău care controlează foamea. Persoanele lipsite de somn au un apetit mai mare şi le este mai greu să se simtă sătule. De asemenea, este mai probabil să râvneşti alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi, cu multe calorii atunci când eşti obosit
Alte simptome ale privării de somn sunt: schimbare de dispoziţie, neîndemânare, dificultatea de a menţine atenţia, dificultate în a rămâne treaz în timpul zilei, creştere în greutate.

Polifagia: ar putea fi de vină stresul?

Atunci când eşti anxios sau încordat, corpul tău eliberează un hormon numit cortisol. Acest lucru determină şi senzaţia de foame. De asemenea, multe persoane aflate într-o stare de stres îşi doresc alimente bogate în zahăr, grăsimi sau ambele. Poate că e vorba despre încercarea corpului tău de a „opri” problema din creierul tău care îţi provoacă îngrijorare.
Alte simptome pot include: izbucniri de furie, oboseală, durere de cap, probleme cu somnul, stomac deranjat.

Polifagia: ar putea fi de vină dieta?

Nu toate alimentele sunt la fel de săţioase. Cele care reduc cel mai mult foamea sunt bogate în proteine – cum ar fi carnea slabă, peştele sau produsele lactate. Patiseria, pâinea albă, multe alimente ambalate şi alimentele fastfood sunt private de aceşti nutrienţi, dar au un conţinut ridicat de grăsimi şi carbohidraţi nesănătoşi. Dacă mănânci multe astfel de alimente, te-ai putea simţi din nou flămând la scurt timp după masă – şi s-ar putea să mănânci mai mult decât ar trebui. Alte semne că alegerile tale alimentare nu sunt bune: constipaţie, scaune mici, tari, dureri de stomac.

Polifagia: ar putea fi medicamentele de vină?

Unele medicamente te pot face să vrei să mănânci mai mult decât de obicei. Antihistaminele sunt cunoscute pentru asta, la fel ca şi antidepresivele, steroizii, unele medicamente pentru diabet şi medicamentele antipsihotice.
Dacă ai luat în greutate de la începerea tratamentului medical, s-ar putea ca medicamentul să aibă ca efect secundar provocarea senzaţiei acute de foame. Discută cu medicul pentru a afla ce alte medicamente ar putea funcţiona pentru tine.

Polifagia: ai putea fi gravidă?

Multe mămici vor observa un salt uriaş în apetit. Aceasta este modalitatea corpului tău de a te asigura că bebeluşul primeşte suficienţi nutrienţi pentru a creşte. Majoritatea femeilor dobândesc între 4 şi 6 kilograme în timpul primului trimestru şi apoi câte jumătate de kg pe săptămână în timpul celui de-al doilea şi al treilea.

Ar putea fi de vină glanda tiroidă?

Tiroida este o glandă în formă de fluture care se află în gât. Ea dă naştere unui set de hormoni care controlează ritmul cu care lucrează fiecare organ din corpul tău. Dacă tiroidia funcţionează prea repede, ai putea avea hipertiroidie.
Pe lângă glanda tiroidă extinsă, alte semne ale problemei sunt: puls rapid, mai multă transpiraţie decât în mod normal, slăbiciune musculară, setea acută, chiar şi după băut.

Polifagia: ar putea fi de vină sucul dietetic?

Mulţi oameni consumă suc cu zahăr pentru a reduce din calorii sau pentru a pierde în greutate. Adevărul este că zahărul fals din aceste băuturi transmite creierului tău să se aştepte la calorii pe care le poate folosi pentru combustibil. Cu toate acestea, atunci când corpul tău nu primeşte nimic, „comutatorul foamei” este pornit şi corpul îţi transmite că trebuie să obţii calorii din alimente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult