Polipii uterini, risc pentru fertilitate

Infertilitatea, sangerarile intre menstruatii, durerile pelvine, toate pot avea un singur punct de plecare: polipii uterini. Aceste formatiuni tumorale mici sunt cel mai adesea benigne, insa uneori se pot maligniza. Cum te feresti de acest pericol?
  • Publicat:
Polipii uterini, risc pentru fertilitate
Polipii uterini, risc pentru fertilitate

Infertilitatea, sangerarile intre menstruatii, durerile pelvine, toate pot avea un singur punct de plecare: polipii uterini. Aceste formatiuni tumorale mici sunt cel mai adesea benigne, insa uneori se pot maligniza. Cum te feresti de acest pericol?

Polipii uterini sunt mici excrescente, localizate fie in uter, fie in colul uterin, benigne de cele mai multe ori, ce afecteaza femeile dupa varsta de 20 de ani. „Exista polipi endocervicali, al caror punct de plecare este mucoasa interna a colului uterin, si polipi uterini, care se dezvolta din endometru”, ne-a explicat Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica si ginecologie. Cei endocervicali pot fi detectati de pacienta personal, pentru ca pot iesi din vagin ca o „limba de pisica”, formatiune rosiatica – vinetie sau este palpata la toaleta intima. Polipii endometriali nu pot fi depistati decat ecografic sau prin histeroscopie.

Ce simptome produc?

Controlul ginecologic poate dezvalui prezenta unui singur polip sau a mai multor polipi concomitent, dimensiunile variind intre 3 si 7 milimetri. De cele mai multe ori, acestia sunt benigni, insa, in 1% dintre cazuri, se pot maligniza. Simptomele includ sangerari anormale intre menstruatii, dupa contactul sexual sau toaleta intima, menstruatii abundente si dureri pelvine coligative. Atunci cand se inflameaza si/sau se infecteaza, prezenta polipilor poate fi anuntata printr-o secretie vaginala apoasa, cu firisoare de sange. Alteori, polipii nu produc nici un simptom, insa pot fi ei insisi un semn al cancerului cervical – afectiune care, in primele stadii, nu produce nici un disconfort!

De ce apar polipii?

Cauzele aparitiei polipilor uterini nu sunt pe deplin intelese, insa sunt asociati, in mod frecvent, cu prezenta unor infectii, inflamatii cronice sau dereglari hormonale (nivelul crescut de estrogen in sange). De asemenea, ei pot sa apara ca urmare a congestiei vaselor de sange din canalul cervical. Potrivit dr. Ruxandra Dumitrescu, „in procent de 60%, polipii cervicali apar la femeile trecute de 40 ani, fiind extrem de rar depistati la cele sub 25 ani”. Factorul de risc pentru aceasta categorie este reprezentat de sarcinile multiple. Inainte de prima menstruatie (menarha), polipii uterini sunt extrem de rar intalniti.

Care sunt riscurile?

Nediagnosticati sau ignorati, polipii sunt cauza de infertilitate – pentru ca impiedica fixarea si dezvoltarea unei eventuale sarcini sau de sangerari anormale in primul trimestru al sarcinii – daca aceasta s-a fixat, ne atentioneaza medicul Ruxandra Dumitrescu. In plus, atunci cand se infecteaza sub actiunea florei vaginale, pot sa apara o serie de complicatii, cum ar fi endometrita, cervicita, anexita. 

 
Diagnostic si tratament

Polipii endocervicali pot fi diagnosticati in timpul examenului vaginal cu valvele, cei uterini (endometriali) sunt diagnosticati cu ajutorul ecografiei sau printr-o metoda de vizualizare a cavitatii uterine, histerescopia. Aceasta din urma poate constitui nu doar o metoda de diagnostic, ci si de tratament.

“Tratamentul polipilor se realizeaza prin histeroscopie operatorie, iar dupa extirpare polipul se analizeaza anatomopatologic”, a explicat dr. Ruxandra Dumitrescu. Practic, medicul efectueaza o anestezie locala, iar apoi examineaza interiorul uterului cu ajutorul histeroscopului, in acelasi timp procedand la extirparea polipilor, daca este cazul.

In felul acesta se va putea stabili originea si tipul lui. “Cei de cauza hormonala se pot trata medicamentos, cei benigni (care nu prezinta risc de transformare maligna) adesea recidiveaza”, a completat dr. Dumitrescu. Uneori, medicul poate opta pentru extirparea polipilor pe cale laparoscopica, insa interventia presupune efectuarea unei anestezii generale si cel putin o zi de spitalizare.

Casete



 
Histeroscopia
Este un examen ginecologic ce permite explorarea cavitatii uterine si, atunci cand se impune, tratarea leziunilor existente. Acesta se realizeaza cu ajutorul unui histeroscop, un instrument lung si subtire avand un diametru de maximum 5 mm, dotat cu o camera de luat vederi in capat si atasat unui monitor pe care se pot vizualiza imaginile inregistrate.

Procedura este recomandata intre cea de-a 
10-a si cea de-a 14-a zi a ciclului menstrual (inainte de ovulatie). 

Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: “Polipii uterini sunt cauza de infertilitate sau de sangerari anormale in primul trimestru al sarcinii. In procent de 60%, polipii cervicali apar la femeile trecute de 40 ani, fiind extrem de rar depistati la cele sub 25 de ani. Tratamentul consta in histeroscopie operatorie, iar polipul se analizeaza anatomopatologic”.

 

Citeste si: Top probleme ginecologice in functie de varsta

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult