Povestea primului copil transplantat cu celule stem hematopoietice donate de un donator neînrudit

Vă prezentăm în exclusivitate povestea unui tânăr, care la 8 ani de la transplant, se bucură de viață. Cătălin Psenișnic este primul copil transplantat în România cu celule stem hematopoietice donate de un donator neînrudit.  A fost diagnosticat în urmă cu 8 ani cu aplazie medulară.
  • Publicat:
Povestea primului copil transplantat cu celule stem hematopoietice donate de un donator neînrudit
Cătălin Psenișnic este primul copil transplantat în România cu celule stem hematopoietice donate de un donator neînrudit, foto arhiva personală

Acum Cătălin Psenișnic are 21 de ani acum și urmează școala de asistenți medicali. Vrea să ajute oamenii, așa cum a fost ajutat și el. În cazul bolii de care a suferit aplazie medulară,  singura soluție a fost transplantul de celule stem hematopoietice. De tratamentul și supravegherea medicală a lui Cătălin s-a ocupat dr. Anca Coliță de la Institutul Fundeni. Iată povestea sa din perspectiva lui Cătălin dar și al mamei sale Veta Psenișnic, cea care i-a fost mereu aproape și l-a însoțit la spital.

CSÎD: Când ai primit diagnosticul cu aplazie medulară? Ce simptome aveai?

Cătălin Psenișnic: Diagnosticul l-am primit în octombrie 2012 după mai multe investigații făcute la spitalul Fundeni. Simptomele care au apărut au fost lipsa de concentrare, iar analizele nu erau bune, cu toate că făceam analize în fiecare primăvară și toamnă

Cătălin a aflat că are aplazie medulară la doar 12 ani

CSÎD: Câți ani aveai?

Cătălin Psenișnic: Aveam 12 ani.

CSÎD: Cum ți-au spus părinții ce diagnostic ai și cum l-ai primit?

Cătălin Psenișnic: Părinții mi-au spus că am o boală sangvină iar pentru mine a fost un șoc destul de mare.

Pentru transplant Cătălin  fost internat 7 săptămâni

CSÎD: A fost pus greu diagnosticul?

Cătălin Psenișnic: Nu, deoarece doamna doctor Anca Coliță a dat dovadă de profesionalism și a fost un diagnostic precis.

CSÎD: Ai stat mult timp internat?

Cătălin Psenișnic: Da, în transplant am stat 7 săptămâni.

CSÎD: Ce a urmat după diagnostic?

Cătălin Psenișnic: A urmat o așteptare pentru celule stem deoarece pentru  diagnosticul meu a fost singura opțiune.

CSÎD: Cum a fost anul in care a trebuit să înveți de acasă?

Cătălin Psenișnic: Doamna director a școlii la care învățam a amplasat o cameră web în clasă, iar eu am putut vedea de acasă. A fost destul de dificil deoarece e greu să înțelegi lecțiile în spatele unui ecran, fără profesor în fața ta.

CSÎD: Cum a fost perioada după diagnostic? Cât de greu a fost să respecți regimul impus de medici?

Cătălin Psenișnic: Regimul alimentar a fost strict și am respectat toate regulile impuse de doamna doctor. Am stat un an într-o cameră, fără să primesc vizitatori iar eu nu am ieșit nicăieri.

CSÎD: Cât de greu a fost să găsești donator compatibil?

Cătălin Psenișnic: Ne-a ajutat doamna doctor și ne-a găsit donator compatibil în decursul a câteva luni.

Vestea donatorului compatibil i-a schimbat viața

CSÎD: Ați încercat cu donator din familie?

Cătălin Psenișnic: Da, doar că niciunul din familia mea nu a fost compatibil 100%.

CSÎD: Cum a fost ziua în care ți-au spus medicii că au găsit donator compatibil 100%?

Cătălin Psenișnic: În acea zi, am simțit o  bucurie imensă deoarece simteam că prin acest transplant o să-mi continui viața.

CSÎD: Cum te-ai simțit atunci?

Cătălin Psenișnic: Pe de o parte eram fericit și plin de speranță pentru acest început, pe de altă parte aveam o teamă că nu o să mai trăiesc.

CSÎD: Cine ți-a fost alături în această perioadă?

Cătălin Psenișnic: În această perioadă mama a stat cu mine și m-a îngrijit, iar tatăl meu și sora mea m-au sprijinit și încurajat. Totodată personalul medical a dat dovadă de profesionalism.

Un mare MULȚUMESC pentru donatorul de celule stem hematopoietice care i-a salvat viața

CSÎD: Ce i-ai spune donatorului dacă ar fi în fața ta?

Cătălin Psenișnic: I-aș spune Mulțumesc și că îi doresc să aibă parte în viață de sănătate și de bucuria pe care o am și eu.

CSÎD: Ce mesaj ai pentru cei care așteaptă donatorul compatibil și pentru cei care pot dona?

Cătălin Psenișnic: Cei care așteaptă donatorul compatibil trebuie să aibă speranță și încredere deoarece contează foarte mult psihicul în acest moment. Încurajez pe toți cei care pot dona celule stem să facă acest pas deoarece pot salva pe toți cei care au nevoie.

Cum a putut mama lui Cătălin să treacă peste aceste momente teribile pentru copilul său diagnosticat cu aplazie medulară

CSÎD: Cum a fost perioada în care ați aflat de diagnosticul băiatului?

Veta Psenișnic: A fost o perioadă destul de grea deoarece nu știam ce o să se întâmple și cum o să decurgă toată intervenția.

CSÎD: Cum ați reușit să vă păstrați tăria și să fiți alături de copil?

Veta Psenișnic: Ca orice mamă a trebuit să dau dovadă de tărie pentru a-i salva viața copilului meu.

CSÎD: Ce mesaj ați avea pentru donator?

Veta Psenișnic: În primul rând vreau să îi mulțumesc deoarece acestă donație este dificilă și îi doresc multă sănătate deoarece i-a salvat viața copilului meu.

CSÎD: Dar pentru medici?

Veta Psenișnic: Medicul nostru Anca Coliță de la Institutul Clinic Fundeni a dat dovadă de profesionalism iar pentru noi si pentru ceilalți copii este un înger. Îi mulțumesc pentru implicarea și grija din toți acești 8 ani.

CSÎD: Pentru cei care se pot înscrie și dona?

Veta Psenișnic: Încurajez pe toți cei care au posibilitatea de a dona celule stem, să o facă deoarece pot salva o viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult