Poziția confortabila în avion – mit sau realitate?

Orice călătorie trebuie organizată și cu atât mai mult una în care veți petrece ore bune într-un scaun de avion.
Poziția confortabila în avion - mit sau realitate?
Foto: shutterstock

Călătoria cu avionul este primul pas când vine vorba de explorarea lumii. Fie că este vorba de vacanță sau de o călătorie în interes de serviciu, acest mod de a parcurge distanțe mari poate să fie o experiență plăcută sau nu. Zborurile scurte nu sunt resimțite ca fiind o problemă, însă gradul de disconfort poate să atingă cote maxime în cazul călătoriilor lungi. În cazurile acestea, timpul poate să treacă extrem de greu și există riscul să ajungeți la destinație obosiți, cu dureri osoase și musculare. În cele ce urmează dorim să vă prezentăm o serie de sfaturi legate de pozițiile pe care le puteți folosi în timpul zborului pentru a evita neplăcerile descrise anterior. Orice călătorie trebuie organizată și cu atât mai mult una în care veți petrece ore bune într-un scaun de avion.

Alegerea locului în avion

Organizarea unei călătorii cu avionul trebuie să țină cont de fiecare detaliu. Astfel, alegerea locului în avion (mai ales în cazul călătoriilor lungi) este extrem de importantă. Dacă aveți în față un zbor lung, este de preferat să puteți dormi pentru a ajunge la destinație odihnit, dar și pentru a face ca timpul să treacă mai repede. Astfel, cel mai bun loc pentru a putea dormi este cel de la geam, deoarece vă puteți sprijini de peretele cabinei. În cazul celorlalte locuri dormitul poate să reprezinte o aventură, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru vecinii de scaun.

În concluzie, alegeți locul de la geam în momentul în care vă cumpărați biletul de avion. O dată ajunși în avion, așteptați să treacă momentul decolării, așezați-vă scaunul în ce poziție vă este avantajoasă pentru a putea întinde picioarele și sprijiniți-vă corpul de peretele cabinei.

Atenție la suportul pentru zona cervicală

Multe persoane care încearcă să doarmă în avion se plâng de imposibilitatea găsirii unei poziții confortabile sau de faptul că la trezire resimt durere la nivelul cefei datorată flecării capului în timpul somnului.

Chiar dacă locul de la geam este cel preferat pentru a putea dormi, din păcate, uneori puteți ajunge să fiți repartizați pe unul din celelalte două locuri. Pentru a putea totuși să vă odihniți cât mai bine și pentru a putea păstra o poziție corectă și comodă a zonei cervicale vă recomandăm utilizarea pernelor special pentru călătorie care se poziționează în jurul gâtului. Acestea sunt, de asemenea, extrem de apreciate de cei care stau la geam deoarece poziția vă fi și mai comodă utilizând aceste perne. În acest fel veți reuși să aveți o poziție corectă în timpul somnului și nu vă veți trezi cu senzația de durere și amorțeală la nivelul cefei.

Poziția picioarelor în timpul zborului

Din păcate, locul îngust din avion poate duce la numeroase neplăceri. Astfel, durerile, furnicăturile și senzația de amorțeală de la nivelul picioarelor sunt cele mai frecvente acuze ale celor care trebuie să zboare pe distanțe lungi. Nu puțini sunt cei care, la sfârșitul zborului, constată că picioarele sunt umflate și grele. Cea mai bună poziție în avion este cea cu picioarele întinse. Pentru acest lucru, încercați să vă depozitați bagajul de cabină în spațiile destinate pentru acestea și nu le puneți sub scaunul din față, deoarece acel loc puteți să-l folosiți pentru a lua o poziție mai confortabilă. Deși locul de la culoar pare o soluție întrucât vă puteți întinde mai bine, vă recomandăm să aveți grijă, deoarece puteți încurca circulația echipajului de cabină și a celorlalți pasageri. Mai mult decât atât, dacă stați cu picioarele pe culoar, poziția întregului corp este una de rotație ce poate provoca în timp apariția durerilor de coloană. Dacă stați ghemuiți în scaun sau cu picioarele mult timp flectate, acest lucru poate să ducă la o îngreunare a circulației sanguine cu apariția cârceilor, a amorțelii și a durerilor în membrele inferioare.

Mișcați-vă cât mai mult în timpul zborurilor lungi

Un zbor lung este de multe ori o corvoadă. Imobilizarea din timpul acestuia poate să ducă la dureri de oase, contracții muscular involuntare și chiar tromboze. În acest context, vă recomandăm să faceți din oră în oră mișcare în sensul în care să vă ridicați din scaun și să mergeți.

Puteți să faceți diverse exerciții și stând în scaun, pentru a pune sângele în mișcare și pentru a antrena fiecare mușchi în parte. Începeți prin a vă roti capul dreapta, stânga și continuați cu mișcări de flexie a mâinilor și picioarelor. Dacă apar dureri musculare puteți masa ușor zona afectată preț de 5-10 minute. În acest fel, circulația întregului organism va fi îmbunătățită și veți putea să ajungeți la destinație fără să vă simțiți anchilozați.

Atenție la detalii

Pentru a avea un zbor cât mai agreabil, fiecare detaliu contează. Astfel, vestimentația este unul din factorii principali care stabilește starea dumneavoastră de confort. Alegeți-vă haine cât mai comode, cu atât mai mult cu cât aveți multe ore de zbor în față. Evitați hainele strâmte, deoarece acestea pot să vă influențeze poziția pe parcursul zborului, făcând din acesta o experiență dezagreabilă. Dacă aveți haine groase, nu le depozitați în scaunul în care stați (nu vă așezați cu spatele pe ele), deoarece și acest lucru poate să participe la arborarea unei poziții vicioase în scaun, ce va avea drept rezultat apariția durerilor de spate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult