Tulburările de somn pot avea o natură și cauze foarte variate, dar, de asemenea, sunt influențate în mod semnificativ de factori externi și de diverse obiceiuri din viața noastră; de la temperatura dormitorului până la postura pe care o adoptăm, toate acestea pot face diferența între un somn bun și unul deficitar.
Nu numai atât, dar, în cazul specific al posturii pe care o adoptăm în pat, aceasta ar putea avea consecințe ulterioare asupra altor aspecte ale sănătății noastre, adesea pe termen lung.
De exemplu, de ceva timp știm că dormitul pe spate cu o pernă sub spate poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate, dar poate, de asemenea, agrava problemele respiratorii precum apneea în somn. În mod similar, datorită morfologiei stomacului, dormitul pe partea stângă ar putea fi cel mai benefic pentru persoanele cu reflux gastroesofagian, dar există unele cercetări care sugerează că ar putea fi contraindicat pentru persoanele cu probleme cardiace (deși sunt necesare mai multe dovezi n cest sens).
Și nu în ultimul rând, un somn insuficient sau de slabă calitate este un factor important de risc pentru un număr mare de afecțiuni de diferite tipuri. Majoritatea experților sunt de acord că cea mai bună postură pentru fiecare persoană este, în principiu, cea care îi este confortabilă. Indiferent de situație, și ținând cont de faptul că de multe ori este posibil să ne antrenăm să dormim într-o altă poziție, iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei posturi.
Așa cum am menționat, dormitul pe partea stângă ar putea fi indicat în special pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, datorită morfologiei stomacului (gura stomacului este pe partea dreaptă; de aceea, dormitul pe partea stângă o menține ridicată și are un contact mai redus cu acidul gastric). S-a demonstrat că dormitul pe partea stângă a corpului reduce semnificativ expunerea la acid.
Cu toate acestea, există studii care au descoperit că persoanele care dorm pe partea stângă experimentează schimbări în electrocardiogramă pe care nu le au cei care dorm pe partea dreaptă a corpului. Deși este necesară o explorare mai aprofundată a acestei chestiuni, acest lucru ar putea sugera un risc mai mare pentru persoanele cu probleme cardiovasculare.
Pe de altă parte, dormitul pe partea dreaptă ar putea comprima vena cavă, care este cea care trimite sângele în partea dreaptă a inimii. Deși acest lucru poate fi îngrijorător, în prezent nu există dovezi că ar putea crește riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă.
La rândul său, dormitul pe spate cu o pernă subțire sub spate poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate, fiind o opțiune pentru persoanele care suferă de lombalgie (sau în perioadele în care se confruntă cu această problemă).
Desigur, trebuie să fim atenți; dormitul în acest mod ar putea îngreuna respirația, ceea ce poate agrava probleme precum sforăitul sau apneea în somn. De asemenea, există dovezi că persoanele cu insuficiență cardiacă cronică prezintă o oxigenare mai slabă a sângelui.
În schimb, dormitul pe burtă, cu capul în jos, poate facilita respirația și poate ameliora apneea în somn sau sforăitul; totuși, este o cauză comună a durerilor de spate și cervicale.
Atenție și la poziționarea brațelor sub cap în această postură; acest lucru poate comprima nervii și vasele de sânge, afectând circulația și provocând amorțeală sau, în cazuri foarte rare, chiar leziuni.
În cele din urmă, nu este complet clar care este cea mai bună postură pentru somn și, probabil, aceasta depinde de starea de sănătate a fiecărei persoane, precum și de existența unor probleme specifice care ar putea fi agravate de acest factor (sau care ar face ca o anumită postură să fie deosebit de incomodă, afectând astfel odihna).
Sursă foto: Shutterstock