Prea mult timp petrecut în fața televizorului poate afecta modul în care îmbătrânești, conform unui studiu recent

  • Publicat:
Prea mult timp petrecut în fața televizorului poate afecta modul în care îmbătrânești, conform unui studiu recent

Uitatul la TV poate fi o modalitate excelentă de a te destinde, dar înlocuirea activității fizice cu timpul petrecut în fața televizorului poate afecta modul în care îmbătrânești. Aceasta este principala concluzie a unui nou studiu care a descoperit o legătură între timpul petrecut în fața televizorului și îmbătrânirea sănătoasă.

Pentru acest studiu, care a fost publicat în JAMA Network Open, cercetătorii au analizat datele de sănătate și stil de viață pentru mai mult de 45.000 de persoane de 50 de ani și mai în vârstă, începând din 1992 și urmărindu-le timp de 20 de ani. Cercetătorii au examinat în mod specific cât timp petrec oamenii stând la muncă și acasă, inclusiv uitându-se la TV, și cât timp petrec stând în picioare sau mergând acasă și la muncă. Apoi, aceste date au fost comparate cu informații despre cât de bine au îmbătrânit.

Ce este îmbătrânirea sănătoasă

Cercetătorii au definit îmbătrânirea sănătoasă ca fiind „trăitul până la cel puțin 70 de ani sănătos, adică fără boli cronice majore și neavând probleme de memorie subiectivă, sănătate fizică și sănătate mintală”.

Pentru fiecare două ore de stat și uitat la TV pe zi, participanții la studiu au avut o scădere de 12% a șanselor de a îmbătrâni într-un mod sănătos. Cu toate acestea, studiul a mai constatat că având două ore suplimentare de activitate fizică ușoară la muncă a crescut șansele de îmbătrânire sănătoasă cu 6%. Oamenii care au înlocuit o oră de stat și uitat la TV cu activitate fizică ușoară au fost, de asemenea, mai predispuși să îmbătrânească într-un mod sănătos.

Ce poți face pentru a evita acest efect? Experții explică.

De ce ar putea vizionarea TV să interfereze cu îmbătrânirea sănătoasă?

Totul se reduce la un stil de viață sedentar. Majoritatea oamenilor stau jos pentru a se uita la TV, și acest studiu s-a concentrat asupra acestui obicei. Statul jos a fost legat în mod repetat de niveluri mai scăzute de sănătate și chiar de moarte prematură.

Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine în 2017 a măsurat timpul sedentar cu un accelerometru de șold și a constatat că persoanele care au petrecut cel mai mult timp stând jos au avut cel mai mare risc de a muri prematur din orice cauză. Un aviz științific de la American Heart Association (AHA) a avertizat, de asemenea, că chiar și persoanele care fac exerciții regulat ar putea fi expuse unui risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral dacă petrec mult timp stând jos.

Majoritatea oamenilor sunt sedentari când se uită la TV, și asta înlocuiește timpul potențial pe care l-ar putea petrece fiind activi.

„Se știe că oamenii care petrec mai mult timp uitându-se la TV tind să urmeze și alte comportamente nesănătoase, cum ar fi modele de alimentație nesănătoase, creșterea aportului de kilojouli și alte lucruri care sunt legate de un risc crescut de boală,” spune geriatrul Dr. Scott Kaiser.

Efectele nocive ale statului în fața televizorului

Statul jos pentru perioade lungi de timp crește, de asemenea, riscul de a dezvolta cheaguri de sânge, spune medicul generalist Dr. Barbara Bawer. „Umflarea picioarelor poate apărea, de asemenea, din cauza statului jos datorită acumulării de sânge în picioare, ceea ce poate duce la durere și, în timp, la probleme ale pielii și la infecții,” spune ea.

Nu este vorba doar de statul jos; este vorba despre ceea ce faci în timp ce stai jos, spune Balantekin. „Există dovezi că oamenii mănâncă mai mult în timp ce se uită la TV și folosesc ecranele,” spune ea. „Oamenii văd, de asemenea, reclame pentru alimente și băuturi cu densitate energetică mare în timp ce se uită la TV, ceea ce le-ar putea afecta obiceiurile de cumpărare.”

Consumarea regulată a acestor alimente crește șansele de a dezvolta probleme de sănătate grave, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea și bolile de inimă, care pot afecta, de asemenea, capacitatea ta de a îmbătrâni într-un mod sănătos.

Sursă foto: Shutterstock

Surse: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2819832

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M17-0212

CITEȘTE ȘI: E bine SAU nu să mâncăm în fața televizorului? Ce spun specialiștii

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”