Mănânci prea mult zahăr fără să-ți dai seama? Fii atentă la aceste semne, care pot da de gol excesul de zahăr!
Consumul excesiv de zahăr este un factor major de risc în apariția sau agravarea unor afecțiuni precum diabetul, obezitatea, bolile de inimă sau chiar cancerul. De ce are zahărul în exces acest efect negativ asupra organismului? Simplu spus, din cauza faptului că favorizează apariția inflamațiilor în corp, cauza multor probleme de sănătate.
E posibil ca următoarele semne ale consumului excesiv de zahăr să fie ușor trecute cu vederea sau să fie puse pe seama altor obiceiuri sau probleme de sănătate. Însă, de foarte multe ori, la baza acestora stă excesul de zahăr din alimentație.
Iată semnele pe care ți le dă corpul când mănânci prea mult zahăr:
Zahărul perturbă flora intestinală și îți dă peste cap digestia, motiv pentru care te poți confrunta frecvent cu crampe abdominale, diaree sau constipație și flatulență (gaze intestinale).
Zahărul poate crește producția de hormoni androgeni, asociați de regulă cu acneea inflamatorie, care este localizată în jurul gurii, spune medicul dermatolog Bruce Robinson.
Unele studii relevă că excesul de zahăr ar putea determina instalarea unor afecțiuni precum depresia sau alte tulburări de dispoziție, ca urmare a fluctuațiilor glicemice care perturbă echilibrul neurotransmițătorilor.
Dacă mănânci dulciuri sau bei sucuri acidulate înainte cu câteva ore de a merge la culcare, e foarte posibil să îți fie foarte greu să adormi sau să te trezești frecvent pe parcursul nopții, din cauza nivelului crescut al glicemiei.
Consumul excesiv de zahăr se poate vedea pe chipul tău. Din cauza unei reacții care duce la producția unor compuși ce afectează colagenul și elastina, pielea ta se va resimți și va avea un aspect tern, îmbătrânit și ridat.
Zahărul este cauza principală a apariției cariilor. Atunci când zahărul se lipește de dinte, este favorizată placa bacteriană, care „mănâncă” din smalțul dinților și duce la instalarea cariilor dentare. Cea mai rea combinație pentru dantură este dulce plus acid, adică sucurile acidulate îndulcite. De evitat!
Dulciurile nu țin de foame, pentru că nu conțin, majoritatea, fibre sau proteine, așa că îți va fi mereu foame, indiferent cât de multe ai mânca. În plus, zahărul îți crește brusc nivelul glicemiei, dar la fel de brusc acesta și scade, motiv pentru care te simți mereu înfometată și poftești, ca într-un cerc vicios, la și mai mult dulce.
Studiile arată că excesul de zahăr din alimente și băuturi poate avea un impact negativ și asupra articulațiilor, ca urmare a inflamațiilor cauzate, favorizând astfel artrita reumatoidă, în special la femei.
Sau, altfel spus, suferi de ceață cerebrală, o stare caracterizată de confuzie, lipsă de energie, dificultate de înțelegere, memorare sau reacții încetinite ale corpului.
Și alimentele sărate, și cele dulci – inclusiv fructele, care conțin fructoză – pot duce la balonare. Atenție la dulciurile sau băuturile care conțin lapte! E posibil ca balonarea să apară și pe fondul intoleranței la lactoză.
Se pare că zahărul rafinat este asociat cu pierderea de masă musculară, ca urmare a incapacității organismului de a sintetiza cum se cuvinte proteinele. Mai mult, studiile arată că excesul de zahăr favorizează depozitele de grăsimi. Așadar, dacă te simți slăbită, moleșită, fără putere, e posibil ca vinovatul să fie dulcele în exces.
Zahărul e mult mai periculos decât sarea în ceea ce privește tensiunea arterială, avertizează medicii. Un studiu publicat în jurnalul Open Heart a arătat că o dietă bogată în zahăr poate crește semnificativ valorile tensiunii arteriale – fiecare doză de suc îndulcit crește cu 8% riscul de a te confrunta cu hipertensiune arterială.
Dacă mănânci sau bei sucuri cu zahăr prea des și prea mult, papilele tale gustative s-ar putea fie date peste cap, în sensul că o căpșună sau o pară nu ți se va mai părea suficient de dulce pentru gustul tău. Zahărul în exces îți poate schimba percepția despre dulce în general.
Alimentele hiperprocesate, cu adaosuri de arome, coloranți, emulsifianți, îndulcitori și alți aditivi sunt cele mai periculoase, arată un studiu publicat în revista medical British Medical Journal.
Cele mai nocive alimente și băuturi de acest tip sunt: băuturile răcoritoare îndulcite, sucurile de fructe, băuturile pe bază de lapte îndulcite (de tip lapte cu cacao, cappuccino etc.), prăjiturile, plăcintele, napolitanele, pâinea, cerealele, înghețata, acadelele, jeleurile etc.
Medicii recomandă să nu consumăm mai mult de 25 de grame de zahăr (femeile) sau peste 35 de grame de zahăr (bărbații) zilnic.