Prediabetul este reversibil! Schimbări pe care trebuie să le faci pentru a nu ajunge la diabet

  • Publicat:
Prediabetul este reversibil! Schimbări pe care trebuie să le faci pentru a nu ajunge la diabet

În funcție de planul tău și de cât de constant ești cu acesta, prediabetul poate fi reversibil, dar poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Totuși, acest lucru va fi posibil în aproximativ 25% din cazuri doar prin schimbări ale stilului de viață.

Aproape 1 din 3 adulți din Statele Unite au prediabet. Aproape 1 din 4 persoane cu prediabet vor dezvolta diabet de tip 2 în 3 până la 5 ani.

Prediabetul poate fi reversibil dacă acționezi devreme. Cât va dura procesul, însă, va diferi în funcție de vârstă, greutate și strategiile pe care le folosești pentru a reduce nivelul glucozei (zahărului) din sânge.

Este reversibil prediabetul?

Durata necesară pentru ca prediabetul să devină reversibil poate varia de la câteva luni la câțiva ani. Trebuie doar să vă amintiți că este un maraton, nu un sprint.

Un studiu de referință din 2002, numit Diabetes Prevention Program, a constatat următoarele:

  • La aproximativ 25% dintre participanți prediabetul a fost reversibil prin schimbări ale stilului de viață în decurs de un an.
  • 30% dintre cei care au luat un medicament pentru prediabet, numit Metformin, au inversat prediabetul.
  • 40% dintre cei care au participat la un plan de tratament intensiv au reușit să inverseze prediabetul.

Respectarea constantă a unui plan de tratament poate fi mai eficientă în reversibilitatea prediabetul decât urmarea acestuia doar ocazional.

Deși poate fi dificil să vă amintiți întotdeauna să urmați planul, scrierea obiectivelor și plasarea lor într-un loc vizibil vă poate ajuta. Acest lucru poate acționa ca un memento vizual. De asemenea, împărtășirea obiectivelor cu un membru al familiei sau o persoană dragă poate contribui la menținerea responsabilității.

Schimbări ale stilului de viață pentru reversibilitatea prediabetului

Modificarea câtorva aspecte din viața de zi cu zi poate ajuta la scăderea nivelului A1C și la reversibilitatea prediabetului:

  • Exerciții fizice: Încercați să faceți cele 150 de minute recomandate săptămânal de activitate fizică pentru adulți. Acestea pot fi împărțite în sesiuni de 30 de minute, de 5 ori pe săptămână, pentru exercițiul preferat.
  • Mâncați sănătos: Adoptarea unei diete echilibrate, compuse din alimente integrale și nutritive, și evitarea alimentelor ultraprocesate vă pot pune pe drumul cel bun pentru reversibilitatea prediabetului.
  • Gestionați greutatea: Exercițiile fizice și alimentația sănătoasă pot ajuta la menținerea unei greutăți optime. Pierderea a 5% până la 7% din greutatea corporală poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Puteți încerca, de asemenea, controlul porțiilor și alimentația conștientă.
  • Asigurați-vă un somn adecvat: Corpul realizează multe funcții esențiale în timpul somnului, cum ar fi reglarea hormonilor și a metabolismului. Lipsa somnului poate crește rezistența la insulină. Încercați să dormiți între 7 și 9 ore pe noapte.
  • Evitați fumatul: Dacă fumați, încercați să evitați acest obicei sau discutați cu medicul despre un program de renunțare la fumat.
  • Limitați consumul excesiv de alcool: Încercați să limitați consumul zilnic de alcool la un pahar sau mai puțin, dacă sunteți femeie, și la maximum două pahare, dacă sunteți bărbat.

Sursă foto: envato

Sursă: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult