Pregateste-l pentru olita!

Nu exista o varsta batuta in cuie la care un copil ar trebui sa foloseasca olita. Daca pentru parinti procesul prin care micutul trece de la scutece la olita e anevoios, pentru copil e si mai dificil. "Operatiunea" nu e deloc pe placul copiilor, mai ales
  • Publicat:
Pregateste-l pentru olita!
Pregateste-l pentru olita!

Specialistii considera ca intre 18 si 30 de luni, micutii au abilitatile fizice necesare ca sa aleaga olita, dar si puterea de intelegere pentru povestile parintilor referitoare la renuntarea la scutece. Oricum, perioada olitei e dificila atat pentru parinti, cat si pentru copii. In primul rand, parintii nu au voie sa afiseze manifestari galagioase, dramatice sau violente ca sa convinga micutul sa nu mai faca in scutece. De ce? Copilul ar putea asocia din start olita, care oricum nu-i place, cu o reactie negativa din partea parintilor, a bunicilor sau a bonei. Altfel, ar putea sa o respinga definitiv. Cu alte cuvinte, nu fortam copilul sa stea pe olita, nu tipam la el daca nu vrea, nu il cicalim si, in nici un caz, nu ii dam cateva palme doar ca „sa se invete minte”. E adevarat, cel mai probabil o sa va scoata din minti pana olita va deveni un ritual acceptat, dar cuvintele de ordine pentru adultii din jur sunt calmul si perseverenta. Adica nu vrea azi sa stea pe olita? Nu-i nimic. Nu ne agitam, ci il punem din nou pe olita mai tarziu si tot asa. A doua regula este ca, atunci cand ii facem cunostinta cu olita, micutul sa nu fie constipat. Daca va fi, va avea neplaceri sau dureri din cauza scaunului si le va asocia cu olita. El nu stie ca e constipat, ci doar ca mama l-a pus pe ceva rece si ca atunci cand a stat pe recipientul rotund l-a si durut! Deci, datoriile esentiale ale parintilor in privinta olitei sunt calmul, perseverenta si momentul potrivit pentru prima incercare a acesteia.

Si despre jocul actoricesc
Mai exista insa o situatie. Micutul e familiarizat deja cu olita, dar sta pe ea ore in sir fara sa-si faca nevoile. Apoi il ridicam, il imbracam si in urmatoarele minute face pe el. Pentru cei mai multi parinti aflati la inceput in aceasta „meserie”, situatia ar putea fi frustranta. Sau s-ar putea gandi ca odrasla isi bate pur si simplu joc de ei. Nu face asa ceva, ci are doar mici crize de personalitate. Acestea apar undeva dupa 2 ani. Daca va e cunoscuta situatia, o tineti sub control doar daca va pastrati calmul si, imediat dupa ce si-a facut nevoile in pantaloni, il puneti din nou pe olita. Si tot asa. Daca tipati, ii aduceti reprosuri sau, cel mai grav, il loviti, copilul isi poate schimba comportamentul, dar nu in directia dorita de parinte.

Odiseea se sfarseste
Daca in sfarsit si-a facut nevoile la olita, ii zambiti sau ii spuneti o vorba buna. Acum, ca de altfel in toata viata lui, are nevoie de incurajari. Si mai e ceva. Dupa ce si-a terminat treaba la olita, nu luati brutal acest obiect din fata lui. Copilul nu stie ca excrementele trebuie aruncate rapid si ca apoi olita trebuie igienizata. Va vedea doar ca parintele face ceva grabit langa olita lui, actiune care iar nu ii ofera o stare confortabila. Cel mai bine este sa vorbiti cu micutul, sa il indreptati usor spre o alta actiune sau spre o jucarie si apoi sa-i spuneti ca olita trebuie spalata asa cum si noi ne spalam dimineata si seara. O poveste despre igiena olitei e cea mai potrivita ca sa terminam cu bine „operatiunea”. Succes!

Fara zorzoane
In prezent, pe piata exista o oferta larga de olite care mai de care mai sofisticate, cu jucarii atasate sau cutiute muzicale. Specialistii ne recomanda ca, atunci cand alegem acest obiect, sa ne ghidam dupa simplitate. De ce? Copilul trebuie invatat sa stea pe olita ca sa-si faca nevoile, nu ca sa se joace. Altfel, joaca va fi mai importanta decat orice altceva. Si asa putem sa constatam ca petrece pe olita si 3 – 4 ore fara rezultatul pe care parintii il asteapta. Cel mai probabil, doar va amorti in sezut. Daca ne incanta totusi o olita cu zorzonele, i-o cumparam, dar doar pe post de jucarie si nu de toaleta. Pentru nevoile fiziologice ii alegem cea mai simpla varianta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Tips-uri pentru un catel cu personalitate
Tips-uri pentru un catel cu personalitate