Pregatiti-va sa tineti raceala la distanta

Copiii racesc mai usor, pentru ca sistemul imunitar este „in crestere”, dar si din cauza supraexpunerii la virusi, mai ales cand sunt integrati in colectivitate. La toate acestea, se adauga frigul si umezeala de afara, combinate cu trecerile b
  • Publicat:
Pregatiti-va sa tineti raceala la distanta
Pregatiti-va sa tineti raceala la distanta

Nu strica sa ne instruim in fiecare zi copiii inainte de a pleca la gradinita sau la scoala, sa se spele cat mai des pe maini, sa nu manance sau sa bea dupa alti copii sau sa foloseasca obiectele de igiena personala care nu le apartin, sa manance cat mai multe fructe si legume proaspete, sa bea ceaiuri caldute si sucuri naturale din fructe, sa evite dulciurile, alimentele condimentate sau prea reci.

Este bine de stiut ca alimentatia nu trebuie deloc neglijata, ca sanatatea noastra, mai ales a celor mici, depinde de cat de serios tratam problema. Mamicile nu trebuie sa lase bebelusii (in special pe cei care fac frecvent rinite, otite, faringite etc.) sa consume ca ultimul aliment inainte de culcare laptele, cu mare potential de fermentare si dezvoltare a bacteriilor. In plus, parintii trebuie sa se sfatuiasca rapid cu medicul pediatru pentru ca micutul sa treaca cat mai repede si mai usor peste o viroza respiratorie. Sau, cu putin noroc si multe vitamine, chiar sa nu raceasca deloc in aceasta iarna!

Pragul cabinetelor medicale trebuie trecut
Prima vizita la medic trebuie sa-l aiba in vedere pe specialistul ORL. In primul rand, medicul specialist trebuie sa evalueze starea aparatului ORL: nas, gat, urechi. Un copil care „intra” in sezonul rece cu nasucul „curgand”, sigur va raci si mai rau, si sunt situatii cand se ajunge chiar si la complicatii pulmonare.

O atentie speciala trebuie sa acordam in aceasta perioada copiilor alergici, care se confrunta des cu rinite alergice sau cu crize de astm, sensibili poate si la vaccinul antigripal! Administrarea aerosolilor, umidificarea permanenta a camerei de dormit si de joaca, hranirea corecta si medicatia antialergica (antihistaminica, de exemplu) sunt doar cateva metode generale de prevenire a imbolnavirii. Medicul pediatru va va face si recomandari specifice.

Sunt si situatii in care, pentru a evita suprainfectarile si complicatiile, medicul ORL va trebui sa indeparteze vegetatiile adenoide (popular denumite polipi). Aceasta se poate face sub anestezie prin metode clasice sau prin endoscopie rinosinusala.

Daca amigdalele sunt inflamate aproape in permanenta si prezinta zone cu potential de suprainfectare, acestea pot fi indepartate prin metode clasice sau prin criptoliza amigdaliana cu laser (ce conserva amigdalele). Faringita trebuie tratata cu atentie, iar antibioticele administrate numai dupa prelevarea produselor patologice si efectuarea determinarilor bacteriologice.

Curele intense de vitamina C si polivitamine sunt utile, dar intotdeauna doza si perioada este stabilita numai de catre medicul pediatru. Si lipsa calciului determina transpiratia excesiva a copilului, favorizand instalarea virozelor respiratorii. Apoi, exista metoda vaccinarii preventive, prin metode specifice si nespecifice.

Hraneste-ti echilibrat copilul si va fi sanatos in orice sezon!

Calciul
Acest mineral provine in special din lactate, dar si din fructe, legume sau cereale imbogatite special cu calciu. Pe care, de obicei, copiii ar trebui sa le accepte si sa nu faca nazuri atunci cand se apropie ora de masa. Iaurturile simple, laptele batut, branzica de casa, mozzarella sau ricotta sunt alternative sanatoase pentru copilul care se confrunta cu probleme de greutate. Calciul este vital pentru dezvoltarea oaselor, pentru reglarea contracturii musculare – neteda si striata, pentru functionarea muschilor inimii si pentru coagularea sangelui. De asemenea, ca si la adulti, atunci cand calciul se afla in cantitati normale in organism, copiii isi pastreaza o greutate normala.

Parintii trebuie sa se asigure ca micutul consuma suficiente lactate, cereale, fructe, tofu procesat cu sulfat de calciu etc. Altfel, trebuie sa recurga la suplimente de calciu si vitamina D, in special in perioadele de crestere rapida sau in adolescenta, cand se pot produce dereglari ale nivelurilor normale, influentate si de abuzul de cola sau alte bauturi acidulate.

Atentie la excesul de zahar si la kilogramele in plus! Consumul excesiv de zahar este daunator, mai ales cel prezent in dulciurile concentrate, in care este amestecat cu grasimi (ciocolata cu frisca, alune, iaurturi cu fructe si alte arome indulcite cu zahar etc.).

Fierul
Reprezinta o parte a celulelor rosii (hematiile), lipsa lui fiind responsabila de anemie, o afectiune care se poate rasfrange asupra comportamentului copilului. De aceea, medicii recomanda ca aproape zilnic sa-i oferim spanac si legume, paine neagra, soia, orez nedecorticat.

Tot painea neagra constituie si o sursa potrivita de fibre, alaturi de legume, fructe si cereale, combatand constipatia, dar asigurand si functionarea corecta a metabolismului colesterolului si glucozei. Fibrele ajuta copilul sa se simta saturat cu o masa normala si taie pofta de dulciuri.

Atentie la greutatea copilului! Aceasta ar trebui sa constituie o preocupare constanta a parintelui, avand in vedere faptul ca toate acele kilograme in exces pot provoca unele tulburari de dezvoltare, cum ar fi blocarea cresterii in inaltime si dezvoltarea prematura a aparatului hormonal.

Proteinele de origine animala si vegetala
Furnizeaza aminoacizii de care organismul are multa nevoie pentru cresterea tesuturilor, formarea enzimelor, hormonilor, anticorpilor etc. Ouale si carnea de pui, vita sau peste asigura principalul substrat sanatos pentru aminoacizii esentiali. Cantitatea de proteine zilnica ar trebui sa fie in jur de 15 grame pana la 3 ani, 20 grame pentru 4-8 ani, 35 grame intre 9-13 ani si in jur de 50 grame zilnic pentru adolescentii de peste 14 ani.

Antioxidantii
Se regasesc in fructele si legumele proaspete. Copilul poate fi usor pacalit sa le consume. Trebuie doar sa-i cunosti preferintele si sa te asiguri ca ai mereu in casa fructele sau legumele care-i plac cu adevarat.

Metode nespecifice de stimulare a imunitatii
Aceste metode sunt si ele de mai multe feluri si se administreaza atat copiilor de orice varsta, cat si parintilor:

– naturale – extracte de plante cu potential imunostimulator, de tip echinaceea.

– vaccinuri homeopate – gen oscillococcinum care poate fi administrat tuturor (sugari, gravide, varstnici).

– pulberi si comprimate cu fractiuni ribozomale de germeni liofilizati, care se administreaza oral (Klebsiella, streptococ, stafilococ, haemophilus influenzae, timp de cateva saptamani si previn infectiile recurente din sfera ORL, dar si infectiii bronhopulmonare (de exemplu, Ribomunyl, Bronhovaxom etc.)

– vaccinuri nazale administrate cu ajutorul spray-ului – imunoterapie locala ORL contin produse lizate de antigene bacteriene, cum ar fi IRS 19 (19 tulpini de bacterii) ce asigura profilaxia si chiar tratamentul leziunilor infectioase din sfera ORL; se administreaza in medie doua saptamani.

– vaccinarea specifica – consta in administrarea vaccinului antigripal, deja binecunoscut populatiei si popularizat in fiecare toamna. Se administreaza intradermic persoanelor cu o stare buna de sanatate generala. De efectele lui beneficiaza copiii de peste doi ani, adultii tineri si varstnici; regula valabila pentru toata lumea fiind evitarea administrarii la persoanele alergice, nu este recomandat gravidelor, decat in situatii pe care medicul le apreciaza.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Lentilele de contact
Lentilele de contact