Un bărbat din Canada este primul pacient care, la 72 de ani, beneficiază de un implant, conceput în Israel, pentru tratarea insuficienţei cardiace diastolice, o afecţiune pentru care nu există un tratament eficient pe termen lung.
Operaţia a fost efectuată la Rambam Health Care Campus, un centru medical din Haifa, de către doi cardiologi de marcă, Gil Bolotin şi Arthur Kerner.
Dispozitivul elastic, numit Corolla, este implantat în interiorul ventriculului stâng al inimii şi poate îmbunătăţi funcţia diastolică cardiacă, asta pentru că acţionează ca o forţă pe peretele ventriculului şi ajută inima să se se umple cu sânge.
Tehnologia a fost inventată de trei medic, Yair Feld, Yotam Reisner şi Shay Dubi.
Pacientul, Robert MacLachlan, a explicat că a renunţat la opţiunile de tratament din Canada după ce soţia lui a citit despre implantul Corolla pe Internet, iar cardiologul lui l-a încurajat să urmeze procedura experimentală în Israel.
Deşi mulţi potenţiali pacienţi erau interesaţi de această tehnică, nimeni nu dorea să îşi asume riscul acestei proceduri, asta până la MacLachlan.
Reprezentanţii spitalului nu au comentat starea pacientului, dar, într-un videoclip ce a fost lansat la o lună după procedură, MacLachlan spune că se simte bine şi susţine că pielea lui şi-a recăpătat culoarea după o perioadă lungă de timp.
Ministerul Sănătăţii din Israel a autorizat până la 10 studii pentru a testa eficacitatea implantului. Se estimează că mai mult de 23 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de insuficienţă cardiacă, o afecţiune în care inima nu reuşeşte să pompeze suficient sânge oxigenat pentru a satisface nevoile organismului.