Prevenirea obezității în rândul copiilor. Medic chirurg explică ce trebuie să facă școlile

Specialiștii subliniază că un factor deosebit de important în prevenirea obezității îl reprezintă modul în care școlile implementează un sistem prin care cei mici au acces la mâncare sănătoasă.
  • Publicat:
Prevenirea obezității în rândul copiilor. Medic chirurg explică ce trebuie să facă școlile
Foto: Dr. Mihai Ionescu

Obezitatea în rândul copiilor se află la cele mai mari cote din istorie. Specialiștii subliniază că un factor deosebit de important în prevenirea obezității îl reprezintă modul în care școlile implementează un sistem prin care cei mici au acces la mâncare sănătoasă și participă la mai multe ore de sport sau activități sportive extrașcolare. Medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității, explică de ce s-a ajuns la cote atât de ridicate ale obezității infantile și de ce este important ca la școală sau acasă, profesorii și părinții să ofere mai multă importanță activităților fizice ale celor mici și să fie mult mai atenți la ce tip de produse alimentare au acces aceștia.

„Copiii petrec la școală cel mai mult timp, șapte-opt ore pe zi, exact în perioada în care se dezvoltă fizic și acumulează informații de bază ce le vor folosi ulterior toată viața. Nu există o altă instituție cu un impact mai mare asupra vieții lor decât școala, în primele două decade de vârstă. De aceea, consider că școala este responsabilă nu doar pentru a le furniza educația teoretică, dar și pentru a îi învăța cu un stil de viață sănătos. Atât timp cât nu se acordă importanță orelor de sport și recreației, și li se oferă acces la produse alimentare hipercalorice, nesănătoase, copiii vor fi expuși inevitabil la riscurile acumulării de kilograme și de a depăși pragul obezității”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.

Dulciurile și snack-urile din preajma școlilor

„Până de curând, în preajma școlilor existau multe chioșcuri și automate de unde copiii puteau procura produse care mai de care mai nesănătoase, de la dulciuri, la chipsuri și alte gustări pline de grăsimi, zahăr, sare și conservanți. Odată cu noua legislație care interzice comercializarea acestor tipuri de produse în apropierea unităților de învățământ, a rămas totuși posibilitatea ca cei mici să își procure aceste produse pe drumul spre școală, la metrou sau în stațiile de transport în comun. Este important ca școlile să implementeze un sistem prin care cei mici au acces, pe durata cât stau la școală, la opțiuni cât mai sănătoase de alimentație, indiferent dacă au sau nu cantină și program de masă. Alimentele trebuie să conțină cel mult 10% grăsimi saturate, ceea ce înseamnă o selecție foarte atentă a acestora. În plus, trebuie să ofere cel puțin 30% din aportul zilnic necesar de proteine de calitate, calciu, fier, Vitamina A și C. Nu trebuie să existe opțiuni tentante precum bomboane, jeleuri, gume de mestecat cu zahăr, popcorn cu adaos de sare și caramel, chipsuri, snaks-uri sărate sau dulci”, spune medicul Mihai Ionescu.

Prevenirea obezității: Mai multe ore de sport la școală

„Activitatea fizică îmbunătățește abilitatea de socializare a copiilor, sănătatea lor psihică, pe lângă faptul că reduce riscurile de a ajunge supraponderali și obezi. Sportul îi ajută să reducă nivelul de stres, să elimine energia înmagazinată, iar regulile sportului le îmbunătățește capacitatea de concentrare, inclusiv la orele teoretice. Orele de sport trebuie să devină prioritare în viața școlarilor care, oricum, duc lipsă de mișcare din pricina dependenței de gadgeturi și a timpului petrecut în fața calculatorului. Este necesar ca programa școlară să includă mai multe ore de mișcare, cât mai interesant construite, și activități extrașcolare care presupune petrecerea timpului în aer liber alături de ceilalți colegi, încurajând exercițiile fizice”, adaugă medicul Mihai Ionescu.

Părinții care își duc copiii zilnic la școală cu mașina

„În trecut, copiii erau alocați instituțiilor de învățământ din apropierea locuințelor, astfel că le era foarte ușor să meargă singuri la școală, pe jos sau, cel mult, câteva stații cu transportul în comun. În prezent, sunt foarte mulți părinți care îi duc zilnic pe cei mici cu mașina până la poarta școlii, din exces de protecție sau din considerente de distanță. Acest lucru le reduce copiilor din activitatea fizică necesară. Ei se trezesc dimineața, nu apucă să facă mișcare, se urcă în mașină, stau pe scaun, apoi, intră în școală și stau în bancă jumătate de zi cel puțin. Pauzele sunt limitate și nu reușesc să ardă caloriile, nu își antrenează musculatura, iar apoi ajung acasă și se instalează în fața calculatorului pentru a face temele sau a se juca.  Acest stil de viață contribuie a acumularea de kilograme în plus, încă din copilărie, în condițiile în care cei mici au foarte multă energie de consumat”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Decizia părinților de a-i duce personal cu mașina pe cei mici la școală este pusă pe seama mai multor factori: distanța mare, pericolele din trafic, vremea capricioasă, criminalitate.

Prevenirea obezității și rolul părinților cât timp școala este online

„Pandemia a mutat orele de clasă, în mare parte, online. Acest lucru a agravat și mai mult situația, în condițiile în care cei mici stau acum acasă și pierd chiar și puținul timp de activitate fizică pe care îl aveau pe drumul spre școală și în orele de sport și recreație. Acasă sunt și mai sedentari și pot fi tentați să consume și mai multe alimente nesănătoase. Aici intervine rolul părinților de a-i supraveghea, să aprovizioneze frigiderul doar cu opțiuni sănătoase, și să le gestioneze timpul lăsându-i mai mult la joacă în aer liber”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.

Diabet, astm și depresie, efecte negative ale obezității infantile

„Obezitatea infantilă poate duce la apariția unor probleme de sănătate grave, care îi marchează pe copii pe tot parcursul vieții. Se poate declanșa diabetul de tip 2, astmul, anxietate și depresie, apnee, probleme cu articulațiile. Pe lângă acestea, ei pot deveni victimele bullying-ului, ce îi va însingura și le va afecta încrederea în sine.

Aportul nutrițional de slabă calitate afectează performanțele intelectuale la școală. În urma unui studiu efectuat pe aproape 12.000 de copii, s-a constatat că cei cu greutatea peste limita obezității au avut probleme de asimilare a informației la matematică și probleme la citire, față de cei cu greutatea normală. Deficiența de fier, spre exemplu, este direct legată de capacitatea de concentrare, de iritabilitate și oboseală”, încheie medicul Mihai Ionescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News