Cancerul de sân nu este o joacă! Este printre principalele cauze de deces la nivel global, iar cel mai bun mod prin care poate fi depistat din timp este cu ajutorul screening-ului făcut cu regularitate. Obiectivul unei mamografii este de a depista cancerul în fază incipientă. Astfel, prevenim și evităm un diagnostic târziu, dar și tratamentele intensive și se pot îmbunătăți calitatea vieții și șansele de supraviețuire. Experții sunt de părere că fiecare femeie trebuie să se examineze cu regularitate, dar când ar trebui să facem prima mamografie și cât de des?
Media de risc de cancer de sân în rândul femeilor este 1 la 208 la vârsta de 30 de ani, arată Institutul Național de Cancer. Începând cu vârsta de 40 de ani, numărul suferă modificări de 1 la 65, până la 1 la 42 la vârsta de 50 de ani. Pentru că riscul este scăzut înaintea vârstei de 40 de ani, nu este necesar screeningul, decât în cazul în care ești expus riscului.
Orice persoană care are un istoric în familie de cancer de sân sau în care există mutațiile genetice BRCA1 și BRCA2 este expusă unui risc crescut. Din acest motiv trebuie să înceapă să-și facă mamografii cu regularitate mai devreme de vârsta de 40 de ani.
Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să eviți pudrele, loțiunile de corp sau deodorantele în ziua în care îți faci mamografia. Aceste produse conțin în general substanțe care îngreunează radiografia, informează Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie. De asemenea, asigură-te că examinare o programezi cu o săptămână după menstruație. Sânii nu mai sunt atât de sensibili după menstruație, iar asta te poate ajuta să scapi de disconfortul provocat de acea presiune.