Primele semne pe care le dă cancerul de colon. Forma scaunului, un indiciu important

Primele semne pe care le dă cancerul de colon. Forma scaunului, un indiciu important
Primele semne pe care le dă cancerul de colon. Atenție la forma scaunului. Foto: Shutterstock

Cancerul de colon sau rect poate afecta pe oricine! În fiecare an, aproape 13.000 de români sunt diagnosticați cu acest tip de cancer, neutru din punct de vedere al sexului persoanelor afectate.

Cu toate acestea, factorul decisiv în această boală nu este doar obținerea diagnosticului, ci mai presus de toate, momentul în care este identificată boala are o influență masivă asupra șansei de supraviețuire. Detectat devreme, șansa de supraviețuire este peste 90%, iar în stadii avansate – sub 30%.

CITEȘTE ȘI: Scaunul de culoare galbenă indică probleme cu ficatul sau colecistul. Ce boli pot fi „văzute” în toaletă

Cum apare cancerul colorectal

„Dacă ne referim la cauzele producerii acestui tip de cancer, trebuie să recunoaștem că, din păcate, știința nu are un răspuns cert, dar cel mai probabil este că el se produce ca urmare a dezvoltării de mutații (modificări) în ADN-ul celulelor sănătoase din colon.

De obicei debutează în interiorul colonului cu aglomerări mici de celule necanceroase (benigne), asemănătoare unor „ciucuri” de diferite forme, numite polipi.”, spune Dr. Octavian Popescu, medic specialist în chirurgie viscerală, supraspecializare chirurgie colorectală și proctologie

Aceștia pot fi rezecați chiar în timpul colonoscopiei, în momentul în care sunt detectați. În timp însă, tumora rezultată se mărește și se poate extinde chiar în întregime prin peretele intestinal.

În stadiile ulterioare, se răspândește și la cei mai apropiați ganglioni limfatici și organe. În prezent, se estimează că durata transformării unui polip in cancer este de aproximativ 2-6 ani.

În stadiile incipiente ale bolii, multe persoane care suferă de cancer de colon sau rect nu prezintă absolut niciun simptom. Când acestea apar, ele variază în funcție de dimensiunea și localizarea cancerului în intestinul gros sau rect.

Semnele cancerului colorectal

Semnele și simptomele cancerului de colon includ:

  • Tulburări de tranzit intestinal care variază de la constipație la diaree sau orice modificare a tranzitului care nu se corectează în timp;
  • Scaune cu sânge sau îngustate, în formă de „creion”;
  • Disconfort abdominal persistent (crampe, senzația continuă de balonare sau durere);
  • Senzația că intestinul nu se golește complet;
  • Slăbiciune sau oboseală
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Pierdere în greutate inexplicabilă;
  • Anemie.

„Deoarece evoluția bolii este în cea mai mare parte fără simptome, silențioasă în stadiile de început, cancerul colorectal este des detectat prea târziu.

În prezent, majoritatea cazurilor din România sunt detectate într-un stadiu avansat al bolii. Aici șansele de vindecare sunt semnificativ reduse, calea de tratament este lungă și necesită chimioterapie și intervenție chirurgicală.

Singura soluție în acest moment este îngrijirea preventivă regulată și precoce, urmărind eliminarea sau reducerea factorilor de risc, dar și realizarea investigațiilor medicale de prevenție începând de la vârsta de 50 de ani”, adaugă medicul.

Factorii de risc

Există o serie de factori care pot crește riscul de cancer colorectal, unii reversibili și alții care nu pot fi modificați.

Astfel, cei reversibili includ:

  • fumatul și consumul exagerat de alcool – risc crescut începând cu 15%, în funcție de cantitatea consumată zilnic;
  • obezitatea – risc de cancer colorectal de 2 ori mai mare;
  • o dietă săracă în fibre – 30 de grame de fibre alimentare consumate zilnic scad riscul de cancer colorectal cu 30%;
  • consumul zilnic de carne roșie și procesată (cârnați, salam, bacon etc.);
  • stilul de viață sedentar – activitatea fizică moderată de cel puțin 30 de minute în fiecare zi scade riscul de cancer colorectal cu 30%.

Dintre factorii de risc nemodificabili menționăm mai întâi vârsta înaintată. Deși cancerul de colon poate fi diagnosticat la orice vârstă, s-a constatat că majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune au peste 50 de ani. Alți factori din această categorie sunt:

  • antecedentele din familie de cancer colorectal sau polipi adenomatoși (risc de 2-3 ori mai mare pentru rudele de gradul I, acest risc fiind de 3-4 ori mai mare în cazul în care boala a debutat până în vârstă de 60 de ani);
  • un istoric personal de cancer colorectal sau polipi;
  • boli inflamatorii intestinale – colita ulcerativă și boala Crohn;
  • sindroame moștenite genetic care cresc riscul de cancer colorectal cu cel puțin 60-70% (polipoza adenomatoasă familială și sindromul Lynch);
  • diabet;
  • radioterapia pentru cancer (radioterapia îndreptată către abdomen pentru a trata alte tipuri de cancere crește riscul de cancer colorectal).

Cum poate fi prevenit cancerul colorectal

Screeningul pentru cancerul de colon și rect efectuat periodic începând cu vârsta de 50 de ani – și mai devreme în cazul persoanelor cu risc crescut – este prima și cea mai importantă metodă de prevenție.

„Standard de aur, colonoscopia este cea mai precisă metodă de detecție a polipilor și a cancerului colorectal. Cu toate acestea, deși nedureroasă, pacienții se feresc adesea de această procedură mai invazivă și de curățarea precedentă a colonului.

Pentru a încuraja mai multe persoane să ia măsuri preventive, au fost dezvoltate proceduri care nu necesită intervenție medicală. Testele de detecție a sângelui în scaun (FOBT, FIT) sunt o alternativă populară la colonoscopie și, în lipsa acesteia, trebuie efectuate anual. În aceste condiții, testele FOBT sau FIT au scăzut mortalitatea cauzată de cancerul colorectal cu 60%”, spune dr. Popescu.

Atunci când alegeți metoda corectă de prevenire, trebuie întotdeauna remarcat faptul că testele scaunului menționate nu sunt potrivite pentru pacienții cu boli inflamatorii cronice intestinale.

În plus, există și alte teste preventive cum ar fi colonoscopia virtuală prin CT sau RMN. Acestea sunt recomandate doar în cazul în care o colonoscopie nu poate fi efectuată din diverse motive, din cauza costurilor ridicate și a ineficienței de a detecta polipii mai mici de 1 centimetru.

În concluzie, cancerul colorectal este unul dintre puținele tipuri de cancer care poate fi vindecat aproape complet dacă este depistat devreme.

Cu toate acestea, în stadiile incipiente ale bolii, pacienții adesea nu observă niciun disconfort sau simptome. Dacă apar simptome și ne aflăm într-un stadiu avansat, șansele de supraviețuire scad dramatic. Prin urmare, se aplică următorul motto: „Mai bine prevenim, decât să suferim!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult