Principala greșeală pe care o fac persoanele care iau medicamente pentru slăbit. Rezultatul poate fi un dezastru pentru sănătate

  • Publicat:
Principala greșeală pe care o fac persoanele care iau medicamente pentru slăbit. Rezultatul poate fi un dezastru pentru sănătate

Medicamentele pentru slăbit au devenit extrem de populare în ultimul an, dar, în ciuda cererii uriașe pentru acestea, un nou raport care analizează cererile de asigurări de sănătate din SUA de la aproximativ 170.000 de persoane arată că majoritatea celor care le folosesc nu le iau pentru mult timp. 

Raportul, realizat de Blue Cross Blue Shield Association, a constatat că aproape 60% dintre americanii care iau agoniști GLP-1 (o clasă de medicamente din care face parte și Ozempic) încetează să le mai ia în termen de 12 săptămâni.

Datele arată, de asemenea, că mai mult de 30% dintre acești pacienți încetează să mai ia medicamentele înainte de patru săptămâni.

Deci, de ce atât de mulți oameni renunță la aceste medicamente devreme și care este preocuparea legată de asta? 

De ce oamenii renunță la aceste medicamente devreme?

Ca în cazul tuturor medicamentelor, fiecare persoană poate avea o experiență diferită în timp ce ia medicamente pentru slăbit. Iată ce spun medicii că sunt cele mai mari motive pentru care pacienții renunță la agoniștii GLP-1 devreme.

Ai văzut deja rezultate

Semaglutida și alți agoniști GLP-1 pot acționa rapid, ajutând utilizatorii să piardă în greutate rapid. De fapt, Ozempic poate duce la o pierdere medie în greutate de 6% până la 11% din greutatea corporală a unei persoane în câteva luni. Dar unii oameni pierd și mai mult în greutate chiar mai repede.

Efectele secundare

Efectele secundare pot varia ușor în funcție de medicamentul pe care îl iei, dar cele mai comune sunt:

  • Greață
  • Vărsături
  • Diaree
  • Dureri de stomac
  • Constipație

Există, de asemenea, riscul unor efecte secundare grave, cum ar fi inflamația pancreasului, insuficiență renală, probleme cu vezica biliară și reacții alergice severe. Unii pacienți susțin, de asemenea, că aceste medicamente pot duce la o afecțiune gravă cunoscută sub numele de gastropareză, adică paralizia stomacului.

Sunt prea scumpe

Un abonament lunar de Ozempic cu prescripție privată costă în general între 130 și 200 de dolari în Australia, relatează ABC. În SUA este mult mai scump, iar costul este cel mai comun motiv pe care îl aud medicii de la pacienții care încetează să mai ia medicamentele pentru slăbit după puțină vreme.

Ce se întâmplă dacă încetezi să iei medicamentele pentru slăbit prea devreme?

Raportul Blue Cross Blue Shield Association spune că pacienții care iau agoniști GLP-1 ar trebui să termine cel puțin 12 săptămâni de tratament „pentru a putea obține o pierdere în greutate semnificativă din punct de vedere clinic care va avea un impact pozitiv asupra sănătății lor”, dar medicii spun că este adesea mai bine să le iei pentru perioade mai lungi de timp.

Mulți oameni care încetează să ia medicamentele pentru slăbit devreme nu iau în considerare ce se poate întâmpla după. Nu există simptome semnificative de sevraj sau efecte majore de revenire, dar este probabil să te îngrași din nou.

Acest lucru este valabil mai ales dacă nu ți-ai schimbat obiceiurile alimentare sau de exerciții fizice în timp ce erai pe medicament. Dacă faci acest lucru corect și folosești timpul în care iei medicamentul pentru a modifica obiceiurile de viață, vei putea în cele din urmă să menții greutatea pe cont propriu.

Dar unii oameni pot experimenta o revenire a apetitului crescut în timp, ceea ce duce la creșterea în greutate mult mai mare decât anterior începerii tratamentului. 

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Ozempic versus alcool: ce se întâmplă în corp când se „întâlnesc”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”