Deși nu este un diagnostic medical oficial, depresia funcțională este mai comună decât cred majoritatea oamenilor. Asta pentru că, așa cum sugerează și numele, o persoană cu depresie funcțională nu se potrivește cu profilul „tipic” pe care ni-l imaginăm când ne gândim la cineva care trăiește cu depresie.
O persoană cu depresie funcțională probabil nu va avea probleme în a performa la locul de muncă sau în a-și îndeplini responsabilitățile acasă. Aceasta poat folosi aceste acțiuni productive pentru a face față situației. Adesea, cineva cu depresie funcțională nici măcar nu știe că este deprimat.
Psihologul Natasha Trujillo spune că principalul semn al depresiei de înaltă funcționare este lipsa unui sentiment susținut de bucurie sau plăcere, în ciuda lucrurilor bune care se întâmplă.
„Persoanele cu depresie funcțională rămân productive, de succes și capabile să realizeze lucruri,” a spus ea.
„Și totuși, persoana nu poate avea o stare de mândrie, bucurie sau plăcere pentru mult timp. Mai poate subaprecia un compliment sau o realizare de-a sa, subliniind că nu o merită sau că a avut doar noroc.”
Terapeutul Becca Reed este de acord cu aceste afirmații.
„Cineva cu depresie funcțională ar putea simți că este deconectat de la viață,” a spus ea.
„Această detașare se poate manifesta ca o lipsă de interes față de activitățile pe care le-a apreciat odinioară, un sentiment de a fi blocat într-o rutină sau de a se simți gol emoțional chiar și în situații care în mod normal ar aduce emoții puternice.”
Trujillo subliniază că există și alte semne care pot indica că cineva suferă de depresie funcțională:
Depresia funcțională este serioasă și, la fel ca și formele mai evidente de depresie, netratată poate duce la abuzul de substanțe și gânduri suicidare. De fapt, cineva cu depresie funcțională ar putea fi chiar la un risc mai mare de tentativă de sinucidere deoarece se simt atât de izolați în experiența lor, potrivit Saba Harouni Lurie, un terapeut licențiat de căsătorie și familie.
Apelarea la un profesionist în sănătatea mintală ar trebui să rămână o prioritate.
„Cel mai important lucru de făcut este să cauți sprijin,” a spus Lurie.
Depresia funcțională este complicată și poate fi dificil să știi dacă te confrunți cu ea – și chiar mai greu să-ți dai seama dacă cineva drag se confruntă cu aceasta. Dar, prin observarea anumitor semne, poți identifica problema și poți cere ajutor specializat.
Sursă – https://www.huffpost.com/entry/sign-high-functioning-depression_l_664f53ebe4b01123ffe47664
Sursă foto – New Africa / Shutterstock