Privarea de somn este la fel de periculoasă ca un regim alimentar foarte gras timp de şase luni

Efectele unei nopţi dormite prost sunt mult mai dăunătoare decât v-aţi putea imagina, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la centrul Cedars – Sinai, din Los Angeles.
  • Publicat:
Privarea de somn este la fel de periculoasă ca un regim alimentar foarte gras timp de şase luni

Efectele unei nopţi dormite prost sunt mult mai dăunătoare decât v-aţi putea imagina, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la centrul Cedars – Sinai, din Los Angeles.

Noul studiu arată că privarea de un somn bun pentru o singură noapte are asupra sensibilităţii la insulină un efect la fel de negativ ca un regim alimentar foarte gras pe o perioadă de şase luni. 

Cercetările au vizat felul în care privarea de somn şi o dietă alimentară prea grasă pot conduce la creşterea în greutate şi chiar obezitate (sensibilitatea la insulin este strâns legată de greutatea în exces).

Când corpul devine mai puţin sensibil la insulină (cu alte cuvinte, rezistent la insulină), este nevoit să producă mai multă pentru a menţine glicemia la un nivel stabil. Acest lucru poate duce eventual la un diabet de tip 2, boală care împiedică insulina din corp să răspundă corect — pentru că există prea mult zahăr în sânge. Diabetul se asociază cu o serie de complicaţii serioase, printre care bolile cardiace. Oamenii obezi prezintă riscuri mai mari de a dezvolta rezistenţă la insulină şi, prin urmare, de a face diabet”, a declarat coordonatorul studiului doctorul Josiane Broussard.

În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat sensibilitatea la insulină în cazul a opt câini înainte şi după ce au fost supuşi la o dietă cu multe grăsimi care predispune la obezitate. Înainte de administrarea unor alimente bogate în grăsimi, cercetătorii au folosiv un test de toleranţă la glucoză pentru a măsura sensibilitatea la insulină în cazul câinilor care au fost privaţi de o noapte de somn şi au comparat rezultatele obţinute cu cele ale câinilor care au dormit normal. Câinii au fost hrăniţi cu alimente bogate în grăsimi timp de şase luni, după care au fost din nou supuşi testelor. Înainte de regimul alimentar gras, o noapte de privare de somn a redus sensibilitatea la insulină cu 33%, această valoare este asemănătoare cu reducerea provocată numai prin administrarea unei diete bogate în grăsimi (21%). După ce sensibilitatea la insulină a fost afectată de regimul alimentar, privarea de somn nu a mai afectat nivelul de sensibilitate la insulină.

Studiul nostru sugerează că o noapte de privare totală de somn poate fi la fel de dăunătoare pentru sensibilitatea la insulină ca şase luni de regim alimentar foarte bogat în substanţe grase. Cercetarea demonstrează importanţa unui somn bun pentru menţinerea nivelurilor de glicemie şi reducerea riscurilor de boli metabolice, cum ar fi obezitatea şi diabetul”, a mai precizat doctorul Broussard.

Mai mult, afectarea sensibilităţii la insulină în cazul privării de somn poate duce la creşterea consumului de alimente şi a unui risc crescut pentru apariţia bolilor metabolice. 

Este esenţial ca medicii de familie să le explice pacienţilor cât de important este somnul pentru sănătatea lor. Majoritatea pacienţilor înţeleg importanţa unei diete echilibrate, dar noile studii atrag atenţia asupra faptului că somnul este la fel de important pentru a menţine sănătatea organsimului.

Urmărește CSID.ro pe Google News