Ce face atât de speciale celulele stem este faptul că au capacitatea de a se transforma în celule înalt specializate, care pot forma orice tip de ţesut şi organ din corp.
Celulele stem embrionare sunt colectate din sângele din cordonul ombilical al bebeluşului proaspăt născut, care este ulterior stocat în codiţii optime pentru a-şi păstra proprietăţile intacte.
Privite cu speranţă la început, ulterior au apărut semnele de întrebare pe marginea lor. Aşadar, miracol sau marketing? Ne lămureşte dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
S-a dovedit până în acest moment că, în anumite condiţii celulele stem embrionare pot ajuta la vindecarea unor boli, printre care anemia şi diabetul de tip 1, de exemplu.
Pot ajuta un pacient să îşi revină după ce organismul acestuia a fost supus unui tir de bombardamente agresive, aşa cum este chimioterapia sau radioterapia.
Celulele stem pot să fie folositoare şi pentru un alt membru al familiei compatibil, nu numai pentru persoana de la care au fost recoltate.
Procedeul de recoltare este unul complet nedureros, care nu afecteaza nici mama, nici fătul în nici un fel. Cel mai important lucru pe care îl au celulele stem este… viitorul. Este posibil ca ştiinţa să evolueze suficient de mult în urmatoarea perioadă, astfel încât celulele stem să îşi dovedească eficacitatea mai mult decât au făcut-o până în acest moment.
Recoltarea şi ulterior stocarea de celule stem este costisitoare şi trebuie ţinut cont şi de faptul că trebuie scoşi bani din buzunar şi pentru kitul de prelevare în anumite cazuri, în funcţia de compania care oferă aceste servicii.
Probabilitatea de a avea nevoie de ele este destul de mică.
Cel mai important dezavantaj vine din faptul că anumite boli din naştere nu pot fi vindecate cu ajutorul celulelor stem embrionare, deoarece şi acestea pot fi purtătoare ale aceleiaşi boli.
Au existat şi cazuri în care celulele stem s-au dovedit mai eficace de la terţe persoane, decât de la cel de la care au fost colectate, în funcţie de scopul pentru care s-a urmărit folosirea lor.
În plus, experienţa din acest moment nu este atât de vastă, pentru a putea pune cap la cap cu succes toate informaţiile, aşa că celulele rămân mai degrabă o sursă de vindecare la scară mai largă pentru viitor.
– Maladii congenitale ale sângelui
– Boli congenitale ale sistemului imunitar
– Anumite tipuri de cancer
– Boli metabolice
Recent, s-au anunţat rezultate promiţătoare în tratatea unor boli ale sistemului nervos precum Parkinson, Alzheimer, leziuni cerebrale. S-au făcut progrese şi în ce priveşte vindecarea diabetului cu ajutorul celulelor stem.