Nimeni nu îşi doreşte ca mult aşteptata vacanţă să fie stricată de problemele digestive apărute peste noapte. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, apelaţi cu încredere la probiotice, microorganismele prietenoase care alcătuiesc flora intestinală. Ele permit combaterea microorganismelor „rele”, cauzatoare de infecţii. În sezonul cald, cele mai frecvente sunt infecţiile digestive.
O serie de studii demonstrează că administrarea de probiotice şi prebiotice ajută la prevenirea şi tratarea infecţiilor digestive.
În cazul unui organism sănătos, tubul digestiv este colonizat de aproximativ 100.000 de miliarde de bacterii, aparţinând a peste 400 de specii diferite. Acestea alcătuiesc un ecosistem stabil, care este esenţial pentru menţinerea stării de sănătate. Orice factor care perturbă echilibrul florei intestinale poate provoca o îmbolnăvire.
Cele mai frecvente dezechilibre ale florei intestinale sunt cauzate de infecţii cu virusuri, bacterii sau fungi, dar şi de unele medicamente cum ar fi antibioticele. Aceste dezechilibre se manifestă în majoritatea cazurilor prin boli diareice.
Probioticele acţionează prin trei mecanisme principale:
Există mai multe tipuri de boli diareice în funcţie de agentul patogen responsabil: virusuri, bacterii, ciuperci, paraziţi. Cea mai frecventă este boala diareică acută sau gastroenterita virală, care afectează atât adulţii, cât mai ales copiii în sezonul cald.
Studii reprezentative demonstrează că probioticele care conţin microorganisme de tip Lactobacillus şi Bifidobacterium reduc riscul de a contracta gastroenterita estivală.
Dar probioticele sunt necesare şi în tratamentul diareei. S-a constatat că acestea reduc durata bolii, odată ce ea s-a declanşat, pentru că probioticele ajută flora intestinală să se refacă mai rapid.
Un alt studiu dovedeşte că probioticele pe bază de Lactobacillus helveticus şi Lactobacillus rhamnosus pot preveni diareea cauzată de Clostridium difficile.
Aceasta este una dintre cele mai de temut bacterii, infecţia generată de Clostridium difficile fiind foarte greu de tratat, după cum sugerează şi denumirea.
Începeţi o cură de probiotice cu o săptămână înaintea plecării în vacanţă pentru a profita la maximum de proprietăţile lor protectoare şi continuaţi administrarea pe durata sejurului.
Respectaţi regulile de igienă şi siguranţă alimentară pe întreaga perioadă a vacanţei: