Problemele cardiace la tineri

Din ce în ce mai mulţi tineri suferă de afecţiuni cardiace. şi nu va repet un clişeu devenit „trend” în lumea medicală, ci vă amintesc unul dintre cele mai mari adevăruri din ultima decadă a medicinei.
  • Publicat:
Problemele cardiace la tineri

Din ce în ce mai mulţi tineri suferă de afecţiuni cardiace. şi nu va repet un clişeu devenit „trend” în lumea medicală, ci vă amintesc unul dintre cele mai mari adevăruri din ultima decadă a medicinei.

Surprinzător chiar şi pentru medici şi deloc natural în general, tineri (cu precădere începând cu vârsta de 17 ani) suferă atacuri de cord.

Întrebarea ce survine constatării anterioare şi la care un raspuns coerent poate ar împiedica creşterea fără precedent a fenomenului este: care sunt raţiunile ce favorizează apariţia problemelor cardiace în cazul tinerilor?

Inima este un organ stimulator de electricitate, conţine propria sursă de electricitate, asemenea unor baterii proprii”, ne spunea dr. Adnan, de la Spitalul Universitar, Bucureşti, înainte de a descrie contextul în care tinerii devin predispuşi la infarct.

Apoi, medicul insistă asupra implicării stilul de viaţă în menţinerea sănătăţii inimii.
„Oamenii încă nu conştientizează cât de importantă este nutriţia, cât de mult înseamnă un stil de viaţă echilibrat pentru prevenirea bolilor de inimă”, a accentuat dr. Adnan.

În ceea ce îi priveşte pe tineri, sunt factori de risc pe care îi putem modifica şi factori de risc care nu sunt modificabili, cum este predispoziţia genetică.

În privinţa factorilor de risc care pot fi modificaţi, medicul cardiolog intervenţionist Adnan a exemplificat şocul alcoolului şi al ţigărilor asupra inimii: alcoolul – aşa cum este consumat de cei mai mulţi tineri – este foarte dăunător, generează fibrilaţie atrială (bătăi neregulate, incoerente ale inimii) care duc la crearea unor cheaguri mici de sânge ce cresc, la rândul lor, riscul de accident vascular.

Pe aceeaşi treaptă a gravităţii sunt situate şi drogurile care fie introduc bacterii în organism (când sunt injectate) provocând endocardită infecţioasă (în termeni mai simpli o putem numi infecţie a valvelor inimii sau a stratului intern), fie suprasolicită inima până la decesul ei.

Mai mult, dr. Adnan ne-a mărturisit că a tratat numeroase cazuri cu infecţii la nivelul inimii survenite în urma unor răceli, prin intermediul virusurilor- vestea îmbucurătoare este că astfel de afecţiuni sunt foarte uşor de tratat.

Concluzionând, problemele cardiace ale tinerilor sunt, în principiu, consecinţele unei vieţi dezordonate, dezechilibrelor alimentare, stresului sau oboselii.

Cu excepţia celor predispuşi genetic la afecţiuni cardiace, tinerii aleg singuri – deseori – calea spre boli grave de inimă.

Citeşte şi: Protejeaza-ti inima cu alimente naturale!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”