3 boli hormonale care te îngrașă. Cum știi că suferi de ele – semnale de alarmă

  • Publicat:

Problemele hormonale pot sta la baza încăpățânării kilogramelor în plus, chiar dacă urmezi un regim alimentar corect și faci mișcare. 

De multe ori ne dăm ochii peste cap când auzim „hormonii sunt de vină” și judecăm greșit o persoană cu probleme de greutate. Credem că nu își dă silința, că mănâncă prea mult sau că nu face deloc sport. Or, lucrurile nu stau tocmai așa. Nu întotdeauna!

Când greutatea îți dă bătăi de cap și nu reușești de una singură să afli motivul, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să mergi la medic. Acesta îți va face un set complet de analize, te va întreba ce obiceiuri alimentare ai, dacă urmezi vreun tratament, dacă dormi bine sau faci regulat mișcare. Nu de puține ori, problemele hormonale pot fi cauza pentru care nu reușești să slăbești, deși faci toate lucrurile (aproape) ca la carte.

Hipotiroidismul

Dacă nu mănânci foarte mult și faci mișcare, dar tot continui să iei în greutate sau aceasta stagnează, una dintre cauze ar putea fi un nivel scăzut de hormoni tiroidieni.

Hipotiroidismul încetineşte metabolismul, astfel încât organismul nu mai reuşeşte să ardă caloriile aşa cum o făcea înainte.

Alte semne ale hipotiroidismului sunt:

  • oboseala
  • pielea uscată
  • constipația
  • sensibilitatea la frig
  • inapetența cu creștere în greutate paradoxală – cu alte cuvinte, nu ai poftă de mâncare, dar tot ceea ce mănânci, fie și puțin, se transformă în grăsime

Sindromul ovarelor polichistice

Și sindromul ovarelor polichistice ar putea fi vinovat de kilogramele în plus. În aproape 80% din cazuri, această afecțiune este determinată de rezistenţa la insulină, care dă peste cap nivelurile de hormoni.

Femeile cu sindromul ovarului polichistic sunt mai expuse riscului de sindrom metabolic, o sumă de afecţiuni care pot creşte riscul de diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie, steatoză hepatică nonalcoolică, infertilitate, preeclampsie, diabet gestaţional, apnee de somn, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, cancer uterin (endometrial).

Cum se manifestă sindromul ovarului polichistic (SOP)? Fii atentă la aceste semne:

  • menstruație neregulată
  • păr corporal în exces, inclusiv pe faţă, spate, piept sau abdomen
  • acnee
  • dureri de cap
  • balonare
  • îngroșarea vocii
  • căderea părului
  • insomnie
  • lipsă de energie
  • pete de culoare închisă pe piele, în special pe gât, la subraţ sau sub sâni (acanthosis nigricans)
  • dereglări de ovulaţie – SOP este principala cauză de infertilitate la femei

Nivelul scăzut de testosteron

Nivelul scăzut de testosteron poate fi o altă cauză pentru care nu poți slăbi, mai ales dacă ești la menopauză. Acest fenomen favorizează scăderea masei musculare și încetinește metabolismul.

Cum ştii că nivelul de testosteron este în scădere?

Cum previi și tratezi problemele hormonale

Pentru a ține sub control problemele hormonale și a slăbi, medicul îți poate prescrie diverse tratamente. Dar este foarte important să le iei întocmai și să ai grijă la toate aspectele care țin de stilul de viață.

Nu te înfometa sperând că așa ajungi la greutatea dorită! Nu faci decât să îți supui corpul unui stres suplimentar, care duce la creșterea nivelului de cortizol. Dezechilibrul acestui hormon provoacă un fenomen în cascadă asupra întregului organism.

Mizează pe alimente pline de vitamine, minerale, fibre, acizi grași Omega 3, proteine de calitate. Apoi, dormi suficient, încearcă să eviți stresul sau să îl temperezi prin metode precum mindfulness, meditație, masaj terapeutic, respirație profundă, aromaterapie.

Cel mai important, nu lăsa nicio zi să treacă fără să faci mișcare, măcar 30 de minute. Mersul pe jos în ritm alert este cel mai la îndemână sport, care poate fi practicat de oricine, indiferent de vârstă. Dar la fel de bine poți alege să mergi pe bicicletă, să înoți, să alergi sau orice altă formă de mișcare îți face plăcere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult