Substanțele care pot duce la apariția cancerului sunt peste tot, iar de cele mai multe ori, este imposibil să ne ferim de ele. Țigările, carnea gătită la grătar sau zahărul sunt doar câteva dintre produsele cu risc ridicat cancerigen.
Adevărul este că aproape orice compus în ziua de azi poate duce la apariția cancerului. Totuși, există câteva lucruri asupra cărora specialiștii trag un semnal mare de alarmă! Iată care sunt acestea.
Potrivit statisticilor, zahărul este cel mai nociv ingredient. Poate cauza diabet, obezitate și poate dauna celulelor, mărind riscul de cancer. Dar, asta nu e tot. Zahărul poate determina creșterea mai rapidă a tumorilor cancerigene, spun specialiștii.
Citește și: O singură doză de suc pe zi crește riscul de cancer cu 20%, arată un nou STUDIU
Orice aliment procesat, sigilat industrial și făcut să reziste fără să se strice, reprezintă un big red flag. Oamenii de știință au făcut legătură între persoanele care consumă produse ambalate și cele care fac cancer. Se pare că ambalajele din plastic, dar și modul de păstrare au fost corelate cu dezvoltarea de cancer.
Alimentele afumate pot fi gustoase, însă au șanse să îți mărească riscul de cancer, avertizează specialiștii.
Potrivit American Național Cancer Institute, atunci când carnea de vită, pui sau peste este gătită la temperaturi excesive, se eliberează chimicale periculoase ce intră în carnea pe care noi o consumăm apoi.
Deși industria tutunului a încercat să mascheze acest aspect de-a lungul anilor, ei bine astăzi cu toții știm că fumatul dăunează grav sănătății.
Potrivit datelor, fumul de țigară conține cel puțin 70 de chimicale care cauzează cancer. Din păcate, nu doar fumătorii sunt cei afectați, ci și cei dimprejur. Nefumătorii care sunt expuși la fumul de țigară au și ei 20/30% șanse să dezvolte cancer.
Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de a dezvoltă diferite tipuri de cancer: mamar, de colon, de ficat sau de gât.
Deși unii producători au început să își eticheteze produsele realizate din pastic „BPA free”, ei bine există încă multe astfel de produse care distrug endorfinele din corpul nostru. Rășinile BPA sunt cel mai adesea regăsite în dozele de suc, sticlele de apă și cutiile de stocare ale alimentelor.
Potrivit Skin Cancer Foundation, persoanele care folosesc solarul înainte de 35 de ani își cresc singure rată de cancer cu până la 75%.
Expunerea îndelungată la soare poate dauna, de asemenea, dacă nu porți haine potrivite, ochelari sau crema cu factor SPF.
Citește și: Bronzul la solar si riscul crescut de cancer de piele
Surse: The Guardian, BBC