Prof. dr. Anca Trifan, gastroenterolog – Cine trebuie să se testeze neapărat de hepatite

Până acum au fost testaţi de hepatite virale 100.000 de români în mod gratuit. Cei bolnavi vor fi trataţi gratuit în baza asigurării de sănătate.
  • Publicat:
Prof. dr. Anca Trifan, gastroenterolog - Cine trebuie să se testeze neapărat de hepatite
Peste 100.000 de români testaţi de hepatită, foto 123rf

Testarea pentru Hepatita C presupune o procedură extrem de simplă şi rapidă: o singură picătură de sânge din deget este suficientă pentru a depista dacă persoana testată este sau nu infectată cu Virusul Hepatitic C.

România şi-a asumat ţelul global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de eradicare a hepatitelor virale până în 2030. În ţară au loc acţiuni în acest scop. De exemplu, pe 28 iulie 2019 între orele 11.00 şi 16.00, peste 200 de ieşeni au fost testaţi de medicii gastroenterologi, iar cei depistaţi pozitivi au fost consiliaţi în privinţa paşilor ce trebuie urmaţi pentru a avea acces la tratamentul care elimină  virusul din organism.

Majoritatea celor infectaţi cu virusul C nu prezintă simptome
 

”Peste 70% dintre pacienţii infectaţi cu Virusul Hepatitic C nu prezintă niciun fel de simptome, de aceea este foarte important să testăm cât mai multe categorii de persoane, mai ales pe cele din grupele de risc” declară prof. dr. Anca Trifan, medic specialist gastroenterologie, şef Secţia Clinică Gastroenterologie II, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Spiridon”, şi membru în Comitetul Director al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH).

Ce persoane sunt vizate pentru teste de hepatită?

„Primul val de risc ar fi persoanele cu vârsta de 60- 80 de ani, infectate în perioada de dinaintea Revoluţiei prin proceduri derulate în spital şi nu numai. Ştim că sunt sate întregii în care oamenii erau injectaţi cu aceeaşi seringă – aceştia trebuie testaţi” a explicat prof. dr. Anca Trifan.
Totodată, relaţiile sexuale neprotejate sunt un factor de risc pentru infecţiile cu virusuri hepatice.
”Un al doilea val de risc ar fi cel al persoanelor mai tinere, la care infectarea ar putea apărea din cauza obiceiurilor – viaţă sexuală promiscuă, cu multipli parteneri, consum de droguri injectabile-, dar şi din cauza unor proceduri cosmetice (manichiură, pedichiură, piercing-uri, tatuaje) şi chiar medicale (intervenţii stomatologice) realizate cu instrumentar nesterilizat” a mai completat dr. Trifan.

Hepatita C depistată la timp, şanse mari de vindecare

Cu cât este depistată în stadiu mai incipient, cu atât durata tratamentului este mai mică. ”Dacă gradul de fibroză este zero, vindecarea are loc în termen de opt săptămâni. Dacă gradul de fibroză este mai mare de 1-2, vindecarea are loc în 12 săptămâni. Tratamentul interferon free nu are aproape niciun efect advers, iar România face eforturi extraordinare să trateze toate persoanele bolnave.

Peste 100.000 de români testaţi până acum

Această campanie de conştientizare face parte dintr-o amplă acţiune de luptă împotriva hepatitelor virale derulată de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie în colaborare cu Asociaţia Echitate în Sănătate, în cadrul căreia au fost testaţi gratuit, pentru depistarea virusului C, peste 100.000 de români din zonele rurale ale judeţelor Neamţ şi Bacău. Toţi cei care au fost depistaţi pozitiv în urma testării au avut acces la tratamentul gratuit oferit de statul român. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul a 101 de cabinete de medicină de familie. Tot în cadrul acestei acţiuni, AES, în parteneriat cu SRGH, a derulat şi o campanie de microeliminare a virusului Hepatitic C la nivelul comunei Vetrişoaia (judeţul Vaslui), unde a fost testată  majoritatea populaţiei cu vârsta de peste 18 ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult