Prof. Dr. Corin Badiu, endocrinolog: ”Femeile au mai des probleme de tiroidă”

Tiroida foloseşte pentru producţia de hormoni iodul. O afecţiune frecventă, care implică tiroida, vine din lipsa de iod din apă şi alimente este carenţa iodată.
  • Publicat:
Prof. Dr. Corin Badiu, endocrinolog: ”Femeile au mai des probleme de tiroidă”

Glanda tiroidă şi ale ei afecţiuni sunt un subiect sensibil, mai ales printre femei – ele fiind genetic mai predispuse către afecţiuni ale acestei glande. Am stat de vorbă în exclusivitate cu prof. dr. Corin Badiu, preşedintele Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie, membru titular al Academiei de Ştiinte Medicale despre problemele de sănătate pe care le dă tiroida românilor.

CSÎD: Sunt femeile mai predispuse la boli ale tiroidei? Dacă da, de ce?
Prof. Dr. Corin Badiu:
Femeile sunt mai predispuse la a suferi de boli tiroidiene. De 3-4 ori mai mult decât bărbaţii. Şi sunt expuse din două perspective: una legată de bolile autoimune şi alta se referă la nodulii tiroidieni.
Nodulul tiroidian a devenit foarte frecvent detectat la femei şi guşa la fel. Motivul este acela că femeile au un profil biologic distinct. Nivelul de estrogeni favorizează această situaţie.

CSÎD: Cu ce probleme de sănătate ajung pacienţii la dumneavoastră la cabinet?
Prof. Dr. Corin Badiu:
De regulă, întrucât tiroida se află în loja cervicală anterioară, persoanele care au o senzaţie de constricţie cervicală, de „nod în gât”, se gândesc întâi şi întâi la tiroidă. Realitatea nu e asta. Realitatea e că asemenea condiţii vin cel mai adesea dintr-o stare de suprasolicitare nervoasă, dintr-o contractură musculară în regiunea cervicală şi în majoritatea acestor situaţii, profilul tiroidian hormonal măsurat este în parametri normali.
O altă patologie evidentă poate fi apariţia unui nodul tiroidian. Observăm, când înghiţim, că există un nodul. Seamănă oarecum cu autoevaluarea femeilor şi cu observaţia unui nodul la sân din cauza căruia le recomandăm femeilor să meargă la medic.
Dar toate aceste lucruri sunt de regulă insuficiente pentru a pune un diagnostic.

Tiroida trebuie verificată măcar la 2, 3 ani

CSÎD: La ce interval trebuie să verificăm starea de sănătate a tiroidei?
Prof. Dr. Corin Badiu:
Ideal ar fi ca fiecare pacient să îşi verifice funcţia tiroidiană o dată la câţiva ani. Dacă totul e în regulă, putem să facem evaluări la intervale mari, de doi trei ani; dacă găsim cât de cât o anomalie, merită să verificăm tiroida anual sau chiar o dată la şase luni.

Guşa, este un semn al tiroidei nefuncţionale

CSÎD: Care sunt principalele boli endocrinologice de care suferă românii?
Prof. Dr. Corin Badiu:
Tiroida foloseşte pentru producţia de hormoni iodul. În consecinţă, o afecţiune foarte frecventă, care implică tiroida, vine din lipsa de iod din apă şi alimente – carenţa iodată. Aceasta defineşte spectrul de boli legate de lipsa iodului; este foarte larg, pornind de la dezvoltarea excesivă a tiroidei, sau “guşă”, până la nodulii tiroidieni şi cancerul tiroidian. Aşadar, lipsa iodului determină o grupă mare de afecţiuni tiroidiene.
O altă categorie de afecţiuni tiroidiene ţine de imunitate – de situaţia în care organismul nu-şi mai recunoaşte propriile componente. În acest caz, sistemul imun, care ar trebui să ne apere împotriva microbilor prin sinteza unor molecule speciale – anticorpi – îndreptate împotriva bacteriilor, virusurilor, să nu mai fie sintetizate corespunzător şi să fie îndreptate către moleculele proprii din organism. Atunci apar multe boli autoimune. Acestea pot fi cu hipertiroidie sau cu hipotiroidie. Dacă sunt anticorpi care stimulează funcţionarea tiroidei ajungem la hipertiroidie – cum e boala Graves-Basedow. Dacă însă anticorpii sunt îndreptaţi împotriva principalei enzime care produce hormonii tiroidieni, tiroidperoxidaza, atunci se ajunge la hipotiroidie, tiroidită cronică autoimună cu insuficienţă tiroidiană. Acestea sunt cele mai frecvente boli ale tiroidei.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult