Despre primul pas al menținerii sănătății pacientului diagnosticat cu hipertensiune arterială – tratamentul medicamentos administrat zilnic – am stat de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog și Președinte Fundația Română a Inimii.
Hipertensiunea arterială continuă să se numere printre afecțiunile cardiovasculare care afectează cel mai mult sănătatea românilor. Statisticile arată că în România controlul valorilor tensionale este sub optim, de numai 33%, acest aspect căpătând importanță nu numai în contextul dezvoltării unor afecțiuni severe dar acum și sub spectrul recentei amenințări a virusului Sars-CoV 2. În același timp, în ultimele 15 luni, a fost dramatic afectat accesul pacienților cronici, al pacienților cu hipertensiune arterială la servicii medicale de diagnosticare și management al bolii.
CSÎD: Nu e ușor pentru toți pacienții să accepte și să urmeze tratamentul medicamentos împotriva hipertensiunii arteriale…
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Aderența la tratament e o problemă oriunde în lume.
CSÎD: Mai ales pentru pacienții de sex masculin…
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Să convingi un bărbat să ia tratament, mai ales un bărbat undeva peste 50 de ani, care e sănătos și deodată i se găsesc valori tensionale mai mari, e o provocare a medicinei moderne. Și o provocare pentru orice medic. De altfel e greu, deoarece hipertensiunea este un dușman silențios care în cele din urmă omoară.
CSÎD: Spuneți-ne ce complicații majore apar în cazul hipertensiunii arteriale netratate corespunzător?
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Hipertensiunea arterială omoară prin cele mai grave complicații pe care le poate produce: infact de miocard, accident vascular cerebral și în final boala de rinichi care poate merge până la dializă și la insuficiența inimii – insuficiența cardiacă…
CSÎD: Cum putem să-l convigem pe pacient că tratamentul medicamentos e vital?
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Discutând cu atenție ce este tensiunea arterială, ce complicații poate avea. Trebuie să fie o educație extinsă. Nu doar pacientul trebuie educat, și trebuie implicată foarte mult familia în tot acest proces de creștere a aderenței la tratament, de monitorizare a valorilor tensionale, și evident medicul care îl urmărește pe acel pacient : medicul de familie sau medicul cardiolog. Ca atare, aceste proces educational trebuie făcut la diverse nivele și foarte bine condus. Adesea, exemplu altora este foarte important. Discutând exemplul unor oameni tineri care nu au luat medicatia corespunzătoare si au făcut infarct la o vârstă tânără sau accindent cerebral cu sechele dezabilitante ale unui accident vascular cerebral pot convige pacientul să își ia tratamentul pentru hipertensiunea arterială.
CSÎD: Cât timp trebuie administrat tratamentul pentru menținerea tensiunii arteriale la cote normale în cazul hipertensivilor?
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: Așa cum spuneam tratamentul pentru hipertensiune arterială este un tratament care se ia zi de zi pentru toată viața.