Cancerul ovarian depistat la timp poate avea o rată de supravieţuire de până la 93%. Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, obstetrică-ginecologie, atenţionează că nu există simptome specifice cancerului ovarian, ci semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice. Atunci când acestea apar, este recomandată vizita la medicul ginecolog:
„Deşi nu există simptome specifice cancerului ovarian, depistarea bolilor ginecologice grave, inclusiv a cancerului ovarian, în stadii incipiente este posibilă pentru toate femeile din România. Este necesar ca femeile să facă doar două lucruri: să meargă la medic constant, pentru analize de rutină sau de câte ori observă că apar modificări neobişnuite – sângerări inter-menstruale, fluctuaţii ale greutăţii fără să schimbe semnificativ dieta, balonare persistentă sau durere în zona pelvină sau abdominală.” spune prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.
„În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înţeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ţinut sub control. Vrem să le dăm femeilor speranţă de viaţă.”, spune Cezar Irimia, Preşedintele FABC.
FABC îşi propune să le ajute pe femei să meargă la medic fără teama de diagnostic
Coaliţia Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition) a descoperit că eforturile pe care le depun organizaţiile membre (printre care şi FABC) pentru a creşte nivelul de conştientizare a simptomelor cancerului ovarian au început să dea rezultate, tot mai multe femei depistând boala înainte să se agraveze.
Cu ocazia zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” lansează campania #SperanţăDeViaţă. Aceasta campanie propune o nouă abordare în discuţia despre cancerul ovarian, respectiv eliminarea temerii de a merge la un control de specialitate. Cancerul ovarian depistat la timp poate avea o rată de supravieţuire de până la 93%.