Lenacapavir este un medicament ce ar putea deveni un instrument esențial în prevenirea infecțiilor cu HIV, oferind o opțiune de protecție de lungă durată pentru persoanele aflate la risc.
Această abordare inovatoare ar putea transforma strategiile globale de prevenire a HIV, în special în regiunile cu acces limitat la alte forme de prevenire.
Virusul HIV infectează celulele sistemului imun, slăbindu-le rezistenţa în faţa bolilor, precum pneumonia, sarcomul Kaposi, tuberculoza, iar SIDA apare în stadiile avansate ale infecţiei.
„OMS salută cele mai recente rezultate ale studiului PURPOSE-2 privind lenacapavirul injectabil cu acțiune prelungită (LEN) pentru prevenirea HIV. O analiză intermediară, anunțată la 12 septembrie 2024, a demonstrat eficacitatea remarcabilă a medicamentului în prevenirea HIV. LEN, un inhibitor al capsidei HIV-1 administrat prin injectare subcutanată de două ori pe an, s-a dovedit a fi foarte eficient în prevenirea HIV în rândul bărbaților cisgender, bărbaților transgender, femeilor transgender și persoanelor de gen non-binar care au relații sexuale cu parteneri de sex masculin.
Studiul PURPOSE 2 a raportat o reducere cu 96% a riscului de infectare cu HIV în rândul participanților la studiu, 99,9% dintre persoanele care utilizează LEN neavând HIV. Doar două cazuri noi de HIV au fost înregistrate în rândul celor 2180 de participanți care au primit LEN de două ori pe an, comparativ cu nouă cazuri noi în rândul celor 1087 de participanți care au primit zilnic TDF/FTC oral (tenofovir disoproxil fumarat/emtricitabină). Lenacapavirul a demonstrat o reducere cu 96% a incidenței HIV în comparație cu incidența HIV de fond (2,37 la 100 de ani-persoană) și a fost cu 89% mai eficient decât TDF/FTC oral zilnic în prevenirea dobândirii HIV. Atât LEN, cât și TDF/FTC oral zilnic au fost bine tolerate, nefiind identificate probleme de siguranță semnificative sau noi.
Aceste constatări se bazează pe rezultatele anterioare ale studiului PURPOSE 1, care a demonstrat eficacitatea LEN în prevenirea HIV în rândul femeilor cisgender din Africa subsahariană, cu zero infecții în rândul femeilor care au primit medicamentul injectabil.
Împreună, rezultatele studiilor PURPOSE 1 și PURPOSE 2 oferă dovezi convingătoare privind potențialul LEN de a transforma prevenirea HIV la nivel global, în rândul diverselor populații. Este important de remarcat faptul că PrEP orală este sigură și eficientă în prevenirea HIV atunci când este administrată conform indicațiilor. Dozarea de două ori pe an a LEN oferă un avantaj semnificativ pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește aderarea la PrEP orală zilnică, inclusiv stigmatizarea și discriminarea, oboseala legată de pastile și dificultățile legate de accesul constant la medicamente”, se arată într-un comunicat al OMS.