Prolactina – tot ce trebuie să știi despre acest hormon al supraviețuirii speciilor

Prolactina - tot ce trebuie să știi despre acest hormon al supraviețuirii speciilor
Sursa foto: Shutterstock

Prolactina este unul dintre hormonii care sunt produși de glanda pituitară, având mai multe roluri diferite în organism, inclusiv în sănătatea reproducerii, motiv pentru care mai este numită și „hormonul supraviețuirii speciilor”. Totuși, cel mai important rol al ei este de a stimula producția de lapte la femei după nașterea unui copil.

Nivelurile de prolactină cresc în timpul sarcinii, ceea ce face ca glandele mamare să se mărească, pregătind sânii pentru alăptare. Și tot acest hormon ajută la eliberarea laptelui atunci când copilul este alăptat.

De ce cresc nivelurile de prolactină, cum influențează aceste dezechilibre ceilalți hormoni, ce simptome apar și care este legătura dintre infertilitate și prolactină ne explică în continuare Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Valorile normale ale prolactinei

În cazul femeilor care nu sunt însărcinate, nivelurile de prolactină din organism sunt scăzute. Acestea se măsoară dintr-o probă de sânge venos și se măsoară în nanograme per mililitru.

Nivelurile normale de prolactină sunt:

  • la femeia care nu este însărcinată între 2 și 29 ng/mL
  • la femeia însărcinată între 10 și 209 ng/mL
  • la bărbați între 2 și 18 ng/mL

De ce crește nivelul de prolactină

Un nivel crescut de prolactină poate fi cauzat de tratamentele cu unele medicamente (antidepresive, sedative, pilule contraceptive, medicație pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau a refluxului gastroesofagian).

De asemenea, prolactina crescută poate fi și consecința unei tulburări hipofizare (de exemplu hipopituitarism – deficit de hormoni hipofizari), a hipotiroidismului, sindromului ovarelor polichistice, a unei boli de ficat sau rinichi ori a anorexiei de cauză nervoasă.

În ceea ce privește nivelul de prolactină din timpul sarcinii, creșterea lui progresivă este ceva normal, ajungându-se în al treilea trimestru și la concentrații de 15-20 de ori mai mari decât cele inițiale. După 4-6 săptămâni de la naștere nivelurile se normalizează.

În primele luni în care o mămică alăptează, nivelurile ridicate de prolactină determină totodată și inhibarea ovulației. Acesta este explicația faptului că femeile care alăptează nu au menstre și, prin urmare, nu rămân însărcinate. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, nivelurile de prolactină scad și femeia poate începe să ovuleze, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Prolactina crescută: ce simptome apar

În cazul femeilor, nivelurile ridicate de prolactină din sânge pot împiedica ovarele să producă hormonul estrogen.

Nivelurile scăzute de estrogen pot cauza cicluri menstruale neregulate sau le pot opri complet, pot reduce apetitul sexual, pot provoca uscăciune vaginală și, cel mai grav, pot face dificilă obținerea unei sarcini.

Un alt posibil simptom al nivelului ridicat de prolactină îl reprezintă scurgerile mamare. Secreția este rezultatul încercării prolactinei de a stimula sânul să producă lapte.

Apariția unei secreții lăptoase din sân la o femeie care nu a fost însărcinată recent se numește galactoree. Unele femei pot observa că galactoreea apare spontan, completează specialistul în infertilitate.

La bărbați, nivelurile ridicate de prolactină pot cauza disfuncție erectilă și apetit sexual scăzut.

Acest efect la bărbați este urmarea faptului că prolactina poate opri testiculele să producă hormonul testosteron. În unele cazuri poate provoca infertilitate, însă acest lucru este rar.

Prolactina și infertilitatea

Prolactina poate provoca infertilitate în mai multe moduri diferite. În primul rând, așa cum s-a afirmat, poate opri ovulația. Dacă se întâmplă acest lucru, ciclurile menstruale se vor opri.

În cazurile mai puțin severe, nivelurile ridicate de prolactină pot perturba ovulația doar din când în când, ceea ce va duce la ovulație intermitentă sau ovulație care durează mult timp până se produce. Femeile din această categorie pot avea menstre rare sau neregulate.

În cazurile mai ușoare care implică niveluri crescute de prolactină, ovulația are loc regulat, însă nu este produs suficient progesteron după ovulație, o problemă denumită medical defect de fază luteală.

Deficiența în ceea ce privește cantitatea de progesteron produsă după ovulație poate duce la o mucoasă uterină mai puțin aptă să permită implantarea embrionului, detaliază dr. Vythoulkas.

Cum reglăm nivelul de prolactină

Nivelurile de prolactină pot fi ajustate în primul rând în funcție de factorii care au declanșat creșterea producției. Adică fie prin schimbarea tratamentelor care au acest efect secundar, fie prin prescrierea de tratamente care să trateze hipotiroidismul care a determinat creșterea nivelului de prolactină.

Sunt disponibile, desigur, și medicamente extrem de eficiente care pot ajuta la scăderea nivelului de prolactină.

Așadar, dacă analizele indică un nivel ridicat de prolactină, adresează-te medicului pentru un tratament corect!

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult