Prosopagnozia: ce este și cum se manifestă această boală rară  

Prosopagnozia, cunoscută și sub numele de orbire facială sau agnozie facială, este o tulburare neurologică în care capacitatea de a recunoaște chipurile cândva familiare dispare.
  • Publicat:
Prosopagnozia: ce este și cum se manifestă această boală rară  
Prosopagnozia: ce este și cum se manifestă această boală rară   Sursa foto: shutterstockProsopagnozia: ce este și cum se manifestă această boală rară  

Prosopagnozia, cunoscută și sub numele de orbire facială sau agnozie facială, este o tulburare neurologică în care capacitatea de a recunoaște chipurile cândva familiare dispare. Iată cum se manifestă această boală rară și ce impact poate avea asupra pacienților în viața de zi cu zi.

Prosopagnozia: simptome frecvente, tratament  

Specialiștii consideră că prosopagnozia în general poate provoca unul sau mai multe dintre următoarele simptome:  

  • Dificultate în recunoașterea chipurilor rudelor și cunoscuților;
  • Incapacitate de recunoaștere a propriului chip în oglindă sau în fotografii;
  • Dificultate sau incapacitate de a percepe și recunoaște propriile trăsături;
  • Dificultate în recunoașterea altor elemente asociate cu trăsăturile faciale, ca vârstă, sex sau rasă;
  • Dificultate sau incapacitate de a percepe și recunoaște expresii faciale. 

Consecințele prosopagnoziei 

Pacienții cu acest tip de patologie sunt capabili să-și amintească oamenii cunoscuți, precum rudele sau prietenii, și chipurile lor. Cu toate acestea, când îi văd, aceștia nu sunt capabili să îi recunoască.  

În speță, iau în calcul diferite aspecte pentru a compensa acest deficit de recunoaștere: haine, frizură, particularități (cicatrici, pistrui etc.), modul de mers sau tonul vocii.  

Cu toate acestea, nu de fiecare dată vor identifica aspectele enumerate mai sus, astfel că tulburarea poate avea un impact funcțional semnificativ. Iar din acest considerent, pacienții evită adesea să participe la adunări sociale sau să stea în spații aglomerate. 

În urma investigațiilor, experții au identificat cazuri de evitare a interacțiunii sociale la pacienți, probleme în relațiile interumane și în zona profesională, dar și depresie.  

Din păcate, nu există un tratament specific pentru această patologie, dar specialiștii continuă să investigheze care sunt cauzele acestei afecțiuni.  

Cum afectează prosopagnozia viețile pacienților  

Unii pacienți fac față cu brio acestei maladii, însă ea are un impact semnificativ în ceea ce privește activitățile zilnice. În unele cazuri sunt afectate relațiile interpersonale și cele sociale. În cazuri extreme, afecțiunea poate duce chiar la anxietate socială, caracterizată prin frică și evitarea situațiilor sociale care pot provoca jenă.  

Există două tipuri de prosopagnozie, după cum urmează:  

  • Prosopagnozia de dezvoltare, cea în care pacientul nu prezintă leziuni cerebrale;
  • Prosopagnozia dobândită, cea care pacientul prezintă leziuni cerebrale, adesea survenite în urma unui accident vascular cerebral sau a unei leziuni la cap.

1. Prosopagnozia de dezvoltare  

Prosopagnozia de dezvoltare poate avea o componentă genetică și poate apărea în familie. Pacienții cu această afecțiune au raportat cel puțin o rudă de gradul I, precum un părinte, un frate sau o soră, care are, de asemenea, probleme în recunoașterea chipurilor.  

2. Prosopagnozia dobândită  

Această afecțiune este rară. Când un pacient dobândește prosopagnozie în urma unei leziuni cerebrale, se va observa rapid pierderea capacității de recunoaștere a oamenilor cunoscuți.  

CONCLUZII  

Prosopagnozia poate avea repercusiuni negative simțitoare asupra pacienților suferinzi. Aceștia pot avea dificultăți serioase în recunoașterea apropiaților sau a cunoscuților și, deși folosesc alte modalități de identificare (ton al vocii, atribute fizice), niciuna dintre acestea nu poate fi la fel de eficientă ca fețele.  

În general, obiectivul central al oricărei intervenții terapeutice ar trebui să fie acela de a ajuta pacienții să identifice și să dezvolte strategii compensatorii.  

 Surse: The Sun, Healthline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult