Proteina C reactivă (CRP) este o substanță produsă în cantități mari de ficat, ca răspuns la o inflamație în corp. Aceste inflamații pot fi cauzate de numeroase afecțiuni, de la o infecție până la boli autoimune, accident vascular cerebral sau cancer. Totodată, proteina C reactivă mare poate fi un semn că există inflamații la nivelul inimii ce pot crește riscul de infarct.
Află mai jos care sunt valorile normale ale proteinei C reactive, ce boli pot cauza creșterea nivelului acesteia și în ce situații recomandă medicii efectuarea acestei analize de sânge.
Având în vedere că proteina C reactivă este un marker sensibil al inflamației generale, medicii recomandă efectuarea acestui test de sânge când există suspiciunea unei inflamații sau infecții în organism.
Recoltarea de sânge se face de obicei dimineața, pe stomacul gol, astfel încât rezultatele obținute să fie cât mai precise.
Valorile proteinei C reactive pot fi influențarea de numeroase afecțiuni sau condiții medicale, precum și de vârstă, sex sau stilul de viață.
O valoare normală pentru testul CRP standard este considerată sub 3 mg/L.
Un rezultat al testului cu valori peste 3 mg/L indică un nivel ridicat de risc cardiovascular, iar valorile peste 10 mg/L semnalează existența unor probleme de sănătate care necesită investigații suplimentare.
Rețineți însă că exemplele date au caracter informativ și rezultatele analizelor medicale trebuie interpretate numai de un medic specialist.
De asemenea, este important de menționat că nivelurile crescute ale proteinei C reactive pot fi și o consecință a anumitor factori: administrarea de anticoncepționale, sarcină, fumat, vârstă înaintată, greutate crescută, leziuni, fracturi multiple, intervenții chirurgicale etc.
Proteina C reactivă nu este o analiză care poate stabili, de una singură, un diagnostic. Medicul va lua în considerare factorii de risc, stilul de viață și istoricul medical atunci când recomandă teste necesare pentru stabilirea unui diagnostic.
Aceste investigații suplimentare pot consta în: electrocardiogramă (EKG), ecocardiogramă, test de stres cardiac, angiocoronarografia CT, cateterism cardiac etc.
Valorile foarte ridicate ale acestui marker pot semnala una sau mai multe dintre următoarele afecțiuni:
Testul CRP poate fi solicitat atunci când există simptome precum:
De asemenea, medicul poate solicita efectuarea acestei analize de sânge pentru a urmări evoluția unor boli cronice sau pentru a monitoriza eficacitatea unui tratament în cazul infecțiilor virale sau bacteriene, boli inflamatorii.
Totodată, analiza poate fi necesară pentru stabilirea unui diagnostic diferențial, cum ar fi în boala Crohn, colită ulcerativă, poliartrită reumatoidă, lupus, disfuncții renale, cancer.
Proteina C reactivă poate fi și un marker al bolilor cardiovasculare ce pot crește riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Potrivit studiilor, un nivel ridicat al proteinei C reactive la bărbații adulți sănătoși, fără istoric de boli de inimă, poate semnala un risc de 3 ori mai crescut de producere a unui atac de cord. De asemenea, nivelurile ridicate ale CRP la femei pot indica un risc crescut de afecțiuni coronariene și accident vascular cerebral.
Dacă analiza de sânge indică un nivel crescut al proteinei C reactive, medicul va recomanda mai departe alte investigații sau tratamente cu scopul reglării acestui marker.
Trebuie reținut însă că valorile CRP se stabilizează de la sine dacă tratamentul afecțiunii de bază este corect și urmat în consecință de pacient.
De aceea, dacă medicul consideră că valorile crescute ale proteinei C reactive pot fi puse pe seama unei greutăți excesive sau a nivelului ridicat de colesterol, ambii fiind factori de risc în apariția bolilor cardiovasculare, cea mai eficientă metodă terapeutică va consta în schimbarea regimului alimentar.
Studiile au arătat că dieta mediteraneeană, bogată în pește, măsline, fructe și legume proaspete, este extrem de eficientă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și, implicit, a valorilor anormale de colesterol și proteina C reactivă.
De asemenea, medicul poate recomanda administrarea de statine sau alte medicamente care scad nivelul colesterolului. Vitamina C și probioticele pot de asemenea să ajute la scăderea nivelului CRP.