Pseudocyesis sau sarcina falsă. Află cum se manifestă această afecțiune psihologică

 Ce este pseudocyesis? Ce femei sunt mai predispuse la sarcina falsă?
Pseudocyesis sau sarcina falsă. Află cum se manifestă această afecțiune psihologică
sarcina, sarcina imaginara, pseudocyesis foto Shutterstock

Pseudocyesis sau sarcina falsă a aprins imaginația medicilor de secole și a fost subiectul multor cărți și filme. ”Este un sindrom clinic rar, unde pacienta negravidă, fără o patologie psihiatrică, susține că este însărcinată și manifestă semne și simptome de sarcină (amenoree, greață, vărsătura, creșterea în volum a sânilor, chiar secreție lactată)” explică dr. Cristina Tănase Damian, medic ginecolog specializat în infertilitate.

În cazul femeilor la care s-a instalat pseudocyesis sau sarcina falsă se fac următoarele teste: examenul clinic și paraclinic (dozarea hormonului betaHCG și ecografia transvaginală) iar acestea exclud existența unei sarcini.

Factori de risc pentru pseudocyesis sau sarcina falsă

Există o serie de traume care pot duce la instalarea acestei afecțiuni. ”Factorii psihologici asociați cu sarcina falsă sunt dorința puternică de a avea copii, experiențe traumatizante cum ar fi avorturi repetate, lupta cu infertilitatea, pierderea unui copil sau abuzul sexual” a mai explicat medicul. Simptomele pot apărea și la pacientele care suferă intervenții chirurgicale de tip sterilizarea chirurgicală (ligatura bilaterală a trompelor uterine) și histerectomia, sau care intră în perioada de menopauză. Dificultatea sau imposibilitatea de a mai avea copiii poate duce la instalarea afecțiunii.

Semne și simptome ce pot apărea la pseudocyesis sau sarcina falsă

Prin ce mecanism apar astfel de tulburări? ”Mecanismul exact nu este pe deplin cunoscut, însă factorii psihologici și endocrinologici pot juca un rol esențial. Emoțiile puternice pot duce la creșterea nivelului de prolactină. Prolactinemia duce la semne asemanatoare sarcinii cum ar fi absența menstruației, sâni tensionați și secreție lactată” a mai completat dr. Cristina Tănase Damian.

Pseudocyesis sau sarcina falsă cresc nivelul de dopamină din creier

Modificările hormonale observate în sarcină falsă includ creșterea nivelului de dopamină, care duce la o disfuncție a sistemului nervos central. Aceste modificări pot fi asociate cu senzația de contracții uterine, mișcari fetale și chiar distensie abdominală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristina Tănase Damian - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Dr. Cristina Damian este medic specialist în Obstetrică-Ginecologie și infertilitate, având competențe solide în Ultrasonografie obstetricală, Histeroscopie și Colposcopie, precum și în Infertilitatea Cuplului. Este membru al Colegiului Medicilor din România și al Societății Internaționale ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult