Punctele negre. Cum pot fi combătute şi cât de indicate sunt leacurile băbeşti

Punctele negre apar din cauza mai multor factori: supra-secreţie de sebum, prezenţa unui deficit de cheratinizare, o îngroşare a stratului cornos din epidermă. La aceşti factori contribuie şi rutina de îngrijire cosmetică neadecvată (cosmetice alese greşit, demachiere deficitară,incorectă, lipsa tratamentelor la nivelul pielii ce au în vedere oxigenarea şi golirea porilor de sebum). Producţia în exces de sebum este afectată de: dereglari hormonale (ce afectează glandele pilosebacee mai ales în perioada pubertăţii), stres (prin creşterea secreţiei glandelor suprarenale, cauzând şi agravând acneea).
  • Publicat:
Punctele negre. Cum pot fi combătute şi cât de indicate sunt leacurile băbeşti

Punctele negre apar din cauza mai multor factori: supra-secreţie de sebum, prezenţa unui deficit de cheratinizare, o îngroşare a stratului cornos din epidermă. La aceşti factori contribuie şi rutina de îngrijire cosmetică neadecvată (cosmetice alese greşit, demachiere deficitară,incorectă, lipsa tratamentelor la nivelul pielii ce au în vedere oxigenarea şi golirea porilor de sebum).

Producţia în exces de sebum este afectată de: dereglari hormonale (ce afectează glandele pilosebacee mai ales în perioada pubertăţii), stres (prin creşterea secreţiei glandelor suprarenale, cauzând şi agravând acneea).

„Localizată la nivelul porului, în porţiunea superioară a glandei pilosebacee, se află o masă de resturi celulare, proteine de cheratină şi material lipidic. Porul este practic astupat de sebum oxidat, ce apare la suprafaţa pielii ca un punct negru vizibil”, precizează dermatologul Aurelia Ionescu pentru Ce se întâmplă, doctore?

„Pielea se luptă zilnic, în mod constant, cu transpiraţia, poluarea şi machiajul aplicat. O piele uleioasă (grasa) sau predispusă la acnee este mult mai greu de întreţinut deoarece trebuie realizat un echilibru între producerea normală de ulei (sebum) şi produsele cu care ea vine în contact, prin rutina de îngrijire cosmetică.

Punctele negre se formează atunci când porii pielii se înfundă cu exces de celule moarte si  murdărie, împiedicând uleiurile produse de glandele sebacee să ajungă la suprafaţa pielii’’, adaugă esteticianul Bianca Mitrea.

Cum scapăm de punctele negre

Tratamentul este multi-factorial. Sunt necesare tratamente dermato-cosmetice (la specialişti), o rutină de îngrijire la domiciliu cu produse corect alese şi o modificare în alimentaţie.

„Tratamentele dermato-cosmetice: Odată formate, punctele negre trebuie eliminate prin diferite terapii locale: peelinguri enzimatice, peelinguri cu alfa şi beta hidroxi acizi, gomaje delicate şi extracţii (curăţare manuală a porilor înfundaţi).

Unul din paşii cei mai importanţi este exfolierea – produse care conţin o concentraţie scăzută de până la 1% acid salicilic (BHA), sau concentraţii moderate de până la 5% acid lactic sau glicolic (AHA) stimulează eliminarea straturilor de la suprafaţa epidermei. Acest pas trebuie urmat de extracţii manuale pentru a goli porul de sebumul blocat şi a-i permite să revină la dimensiunea normală.

Alimentaţie: O dietă bine echilibrată conţine proteine, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase. Acestea sunt vitale pentru sănătatea şi aspectul pieilii. Trebuie mărit aportul de antioxidanţi, complex de B-uri şi uleiuri bogate în Omega 3 şi Omega 6. Reduceţi aportul de excitanţti (zahăr, cafea, ciocolată). Reduceţi consumul alimentelor procesate (grăsimi saturate), fast-food şi prăjite. Consumaţi cât mai multe fructe, legume şi peşte’’, mai spune dermatologul Aurelia Ionescu.

Îngrijirea la domiciciu: Rutina de îngrijire cosmetică trebuie să includă produse recomandate de dermatolog sau estetician, se evită produsele ce pot bloca porii (comedogenice). Se evită expunerea la soare fără fotoprotecţie.

„Uleiurile faciale sunt excelente pentru hidratarea pielii, deoarece pot crea o barieră, menţinând hidratarea pielii. Alese corect, uleiurile faciale pot fi bogate în antioxidanţi care sunt cunoscuţi pentru combaterea radicalilor liberi ce deteriorează celulele pielii. Uleiurile faciale pot fi folosite şi sunt chiar indicate pentru curăţarea pielii.

Demachierea cu ulei este importantă, ea îndepărtând murdăria, transpiraţia, sebumul şi machiajul. Urmată de demachierea clasică (cu lapte demachiant) poate preveni înfundarea porilor”, susţine esteticianul Bianca Mitrea.

Cum se pune diagnosticul şi care sunt produsele benefice

Diagnosticul se face vizual, prin examinare sub lupă. Punctele negre sunt distribuite în zonele seboreice (zona T mai ales) dar pot apărea şi pe umeri sau spate.  „Folosiţi creme şi tonice ce conţin acidul salicilic natural, derivat din salcie. Acest beta-hidroxi acid determină exfolierea mai rapidă a celulelor stratului cornos, pentru a preveni înfundarea porilor. Ajută la reducerea şi prevenirea punctelor negre.

Alte ingrediente de căutat sunt acidul glicolic şi alfa-lipoic. Aceste două ingrediente pot ajuta la corectarea cheratinizării anormale şi a secreţiei de sebum în exces, la persoanele predispuse la acnee’’ , mai spune dermatologul Aurelia Ionescu.

„De două ori pe săptămână se recomandă aplicarea de măşti  din argilă, care dezincrustează porii şi absorb sebumul în exces. Au efect asupra sănătatii şi tonusului general al pielii”, adaugă medicul estetician.

Leacurile băbeşti, remedii bune?

 „Nu recomand cremele cu Cortizon sau unguentele cu antibiotic. Evitaţi să scoateţi sau să stoarceţi coşurile pentru a minimiza traumatismele pielii şi cicatricile.

Nu recomand gomajele cu mălai, cafea, sau zahăr deoarece sunt prea abrazive pentru ten, pot traumatiza şi debuta cuperoza. Nu recomand aplicarea de lămâie pe ten – este adevărat că ea conţine acid citric, dar are şi un PH scăzut şi poate provoca arsuri pe tenurile sensibile’’, precizează dermatologul Aurelia Ionescu.

Măştile cu lapte şi miere ar putea da rezultate în formele incipiente, fără iritaţii prezente, în privinţa hidratării şi luminozităţii tenului.

„Aburul cu infuzie de plante – produce vazodilaţie şi poate mări terenul de cuperoză, deci nu recomand. Nu recomand nici auto-extracţiile (după abur) pentru că de cele mai multe ori lasă urmă şi sparg vase de sânge superficiale”, explică dermatologul.

 „Cărbunele activat este un superstar pentru îngrijirea pielii pentru tenurile cu puncte negre. El atrage toxinele şi absoarbe până la 200 de ori greutatea sa în impurităţi. Poate fi asociat cu argilă şi folosit ca o mască pentru a extrage excesul de ulei şi murdărie, care sunt blocate în interiorul porilor’’, afirmă esteticianul.

Plasturii care se găsesc în farmacii pot ajuta?

 „La dopurile mici, puncte negre incipiente se poate încerca. Personal nu recomand’, concluzionează medicul dermatolog Aurelia Ionescu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”