Ce le dăm de mâncare copiilor când sunt răciți sau vrem să prevenim îmbolnăvirea

Răceala la copii – cum pot ajuta alimentaţia, mişcarea şi somnul la întărirea sistemului imunitar al copilului şi care sunt simptomele îngrijorătoare.
  • Publicat:
Ce le dăm de mâncare copiilor când sunt răciți sau vrem să prevenim îmbolnăvirea
Sursa foto: Shutterstock

În această perioadă a anului îşi fac simţită prezenţa din plin virozele respiratorii, mai ales în cazul copiilor sub 7 ani, care au un sistem imunitar incomplet dezvoltat.

Află cum pot ajuta alimentaţia, mişcarea şi somnul la întărirea sistemului imunitar şi care sunt simptomele manifestate de copii care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi şi să-i determine să consulte medicul pediatru.

Răceala la copii: alimentaţia joacă un rol important în creşterea imunității

Datorită vitaminelor şi mineralelor din compoziţia lor, o serie de alimente grăbesc vindecarea şi întăresc sistemul imunitar.

Citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, mandarinele, conţin cantităţi mari de vitamina C, una dintre cele mai cunoscute vitamine, cu rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi, dar şi un adjuvant în cazurile de răceală, accelerând procesul de recuperare.

Usturoiul este un alt aliment care întăreşte sistemul imunitar, fiind considerat un veritabil antibiotic natural. Acesta are proprietăţi antimicrobiene  şi, administrat profilactic – în forma sa naturală în diferite preparate culinare sau sub formă de supliment alimentar – poate preveni îmbolnăvirile. De asemenea, suplimentele cu echinacea stimulează sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii, spune medicul pediatru Alina Stanciu.

Foarte importante sunt alimentele bogate în seleniu, precum peştele, cerealele, fasolea, seminţele de floarea-soarelui şi fructele oleaginoase (nuci, migdale, caju, fistic). Acest mineral joacă un rol fundamental în ceea ce priveşte sănătatea sistemului imunitar.

Extrem de benefice sunt şi supele de legume şi cele de pasăre. Apa în combinaţie cu fibrele din legume (ceapă, praz, fenicul, dovlecel, ţelină, păstârnac etc.) ajută la eliminarea toxinelor şi purificarea organismului. Hrănitoare şi hidratantă, supa de pui este şi un bun antiinflamator.

Odihna şi mişcarea previn răceala la copii

Odihna este un alt aspect important în dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Când sunt privaţi de somn, copiii sunt expuşi unui risc crescut de apariţie a infecţiilor, de aceea este bine să le creăm condiţii optime pentru un somn odihnitor: fără televizor în cameră, fără ore de culcare târzii şi fără alimente picante, dulci ori fast food cu puţin timp înainte de culcare!

În schimb, o cană cu lapte cald, 2-3 smochine sau o banană vor acţiona ca somnifere naturale, favorizând producţia de serotonină, un hormon care asigură starea de bună dispoziţie, calm şi somn de calitate, afirmă dr. Alina Stanciu.

Pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor este indicată şi activitatea fizică. Mişcarea regulată sporeşte producţia de leucocite, care apără organismul de boli infecţioase.

Părinţii trebuie să-şi încurajeze copiii să facă sport chiar şi iarna, iar patinajul, snowboardingul şi schiul sunt excelente atât pentru fortifierea organismului în faţa infecţiilor, dar şi pentru o condiţie fizică bună.

Nu înfofoliți copilul până în vârful nasului!

Atenţie mare şi la îmbrăcămintea pe care o alegeţi pentru copii! Nu îi înfofoliţi până în vârful nasului pentru că există riscul să transpire şi, stând un timp îndelungat în haine ude, poate apărea hipotermia.

Recomandarea generală la sugari şi copii mici este îmbrăcarea cu mai multe straturi de haine decât ar purta o persoană adultă la aceeaşi temperatură.  Se porneşte de la un body, cu pantaloni şi mâneci lungi, şosete groase, o bluziţă sau o salopetă şi se termină cu geacă, mănuşi, fular şi căciulă, recomandă medicul pediatru.

Dacă răceala la copii poate fi ameliorată prin sfaturile mai sus menţionate, simptome precum febra persistentă, tusea cu dificultate respiratorie, secreţiile nazale mucopurulente şi alterarea stării generale ar trebui să îi determine pe părinţi să consulte un specialist.

Recomandări pentru ameliorarea simptomelor de răceală 

În cazul în care copilul prezintă simptome precum strănut, scurgeri nazale, tuse productivă, lăcrimare, durere de gât, febră moderată şi dureri de cap:

  • Se recomandă repausul la domiciliu, izolarea de ceilalţi membri ai familiei şi umidificarea aerului atmosferic. Curăţaţi periodic umidificatorul pentru a evita contaminarea lui cu bacterii sau mucegai.
  • Pentru desfundarea nasului se folosesc serul fiziologic sau apa de mare, precum şi toaletarea cu pompiţa sau aspiratorul nazal. Foarte important este să îi învăţăm pe copii să îşi sufle nasul şi să evităm folosirea parfumurilor, a detergenţilor parfumaţi şi a balsamului de rufe, care pot irita căile respiratorii ale copilului.
  • Febra poate fi ameliorată printr-o hidratare corespunzătoare, atât cu apă cât şi cu supe de legume şi sucuri naturale de fructe, dar şi prin băi hipotermizante, cu temperatura apei cu 2 grade Celsius mai mică decât temperatura corporală.
  • Durerile de gât pot fi ameliorate prin administrarea de analgezice şi antiinflamatoare.
  • Mierea, administrată după vârsta de un an, în combinaţie cu diverse piureuri de fructe, are proprietăţi antiseptice şi combate inflamaţia, fiind recomandată şi pentru calmarea tusei. Tusea poate fi combătută şi prin siropuri antitusive sau fluidificante ale secreţiilor bronşice.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult