Într-o eră în care medicina regenerativă dobândește tot mai mult teren în vindecarea afecțiunilor cronice și traumatice, utilizarea nanolipofillingului reprezintă o procedură inovatoare și naturală pentru vindecarea uneia dintre provocările semnificative ale pacienților oncologici: radiodermita.
Bazându-se pe capacitatea de autoregenerare și vindecare a țesutului cutanat afectat, acest tratament și-a dovedit eficiența în creșterea calității vieții și accelerarea procesului de vindecare la pacienții afectați de radiodermită.
Aflăm mai multe detalii despre aceste tratamente și de ce apare radiodermita de la dr. Maria Dinu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.
Aproximativ 95% dintre pacienții oncologici ajung să dezvolte un grad de radiodermită.
Radiodermita, o afecțiune cutanată cauzată de lezarea stratului profund de celule ale pielii, afectează profund calitatea vieții multor pacienți oncologici, atât în timpul, cât și după tratamentul cu radiații.
Ca urmare a dezechilibrului generat între producția normală de celule și distrugerea acestora, în radiodermită pielea se inflamează sau prezintă eritem (roșeață), edem (umflătură), descuamare, mâncărime și, în cazuri severe, chiar ulcerare.
Mecanismele care stau la baza dezvoltării acestei afecțiuni sunt:
Tratamentul cu grăsime proprie pentru radiodermită poate fi realizat prin două metode eficiente: lipofilling și nanolipofilling.
Combinarea celor două tehnici sinergizează efectele pozitive asupra pielii afectate de radiodermita. Lipofillingul oferă un suport structural esențial, în timp ce nanolipofillingul maximizează eficacitatea prin introducerea celulelor stem și a factorilor de creștere în țesutul cutanat.
Tratamentul cu grăsime proprie este o procedură minim-invazivă, care presupune recoltarea de grăsime dintr-o zonă a corpului pacientului și injectarea acesteia în zona afectată de radiodermită, prin procedura de lipofilling și/sau nanolipofilling.
Realizarea procedurii în cazul radiodermitei cuprinde următorii pași:
Prin procedura de lipoaspirație se colectează țesut adipos din abdomen, coapse, fese sau din alte zone cu exces de grăsime. Procedura se face sub anestezie locală și implică folosirea unei canule subțiri pentru a aspira grăsimea.
Grăsimea recoltată este preparată pentru a separa celulele adipoase de alte componentele nedorite, cum ar fi sângele.
În cazul lipofillingului, în funcție de zona pe care vrem să o tratăm, grăsimea este trecută prin diferite site care separă celulele de anumite dimensiuni și se reinjectează pentru a reface țesutul subcutanat alterat în procesul de radioterapie.
În cazul nanolipofillingului, grăsimea este trecută printr-un sistem de site mai fine pentru a separa celulele stem, factorii de creștere produși de angiogeneză, și se injectează superficial pentru a reface pielea afectată de radiații.
Nanolipofillingul este echivalent cu mezoterapia, însă, spre deosebire de cea din urmă, în cazul nanolipofilingul niciun corp străin sau produs sintetic nu este injectat în corpul pacientului.
Grefa de țesut astfel obținută este reintrodusa prin injectare în zona afectată de radiodermită.
În cazul lipofillingului, pentru a distribui uniform grăsimea, injectarea se face cu ajutorul unor canule foarte subțiri.
În cazul nanolipofillingului, injectarea se face prin utilizarea unor ace extrem de fine, care pătrund în straturile superficiale ale pielii afectate.
Din momentul în care grăsimea a fost injectată, se declanșează un proces inflamator prin care celulele încep să fie vascularizate și înglobate din nou în propriul organism.
În cazul radiodermitei cu atrofia zonei, unde se acționează pentru refacerea țesutului subcutanat, pot fi necesare până la 2-3 ședințe de lipofilling care, de cele mai multe ori, se combină și cu nanolipofilling.
În cazul în care avem doar afectare cutanată, problema se poate trata doar cu ajutorul nanolipofillingului în 1-2 ședințe.
Lipofillingul și nanolipofillingul sunt contraindicate în următoarele situații:
În tratamentul cu grăsime proprie, prin stimularea capacității organismului de autoregenerare, putem gestiona simptomele pacientului și restabili aspectul și funcția pielii afectate de radioterapie.
Lipofillingul, prin recoltarea și reintroducerea grăsimii autologe în zona afectată, restabilește volumul pierdut și ajută la regenerarea țesutului cutanat deteriorat. Această procedură oferă un suport structural esențial pentru refacerea pielii afectate de radioterapie și poate contribui semnificativ la îmbunătățirea aspectului și funcționalității acesteia.
Nanofillingul, pe de altă parte, completează tratamentul prin crearea de microcanale în stratul superficial al pielii, facilitând introducerea precisă a celulelor stem autologe și a factorilor de creștere. Această tehnică amplifică procesele de regenerare a pielii și accelerează vindecarea.
În concluzie, tratamentul cu celule adipoase autologe, realizat prin combinarea celor două metode de aplicare, lipofilling și nanolipofilling, îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților oncologici și demonstrează puterea terapiei personalizate și a inovației în medicina regenerativă.