Rămâi fără suflare când mergi? Semn că ai o inimă bolnavă. În ce alte boli mai e prezent acest simptom

Uneori, afecțiunile cardiace pot fi înșelătoare. Poți avea simptome care să te îngrijoreze și care să nu indice o boală cardiacă sau poți avea simptome mult mai discrete, pe care le poți ignora și care pot indica o boală severă.
  • Publicat:
Rămâi fără suflare când mergi? Semn că ai o inimă bolnavă. În ce alte boli mai e prezent acest simptom

Nu toate bolile cardiovasculare vin cu semne și simptome de avertizare clare. Nu întotdeauna apare un disconfort alarmant la nivelul pieptului, urmat de o cădere la podea.

Unele boli de inima nici măcar nu provoacă simptome la nivelul pieptului și nu este întotdeauna ușor să va dați seama ce se întâmplă. Vizită la medic este imperios necesară în acest caz.

Bolile cardiovasculare pot fi de mai multe feluri. Printre cele mai des întâlnite, se numără și:

  • Boala coronariana
  • Accidentul vascular cerebral
  • Boala cardiacă reumatismală
  • Anevrismul de aorta și disecție
  • Boala arterială periferică
  • Tromboza venoasă profundă (TVP) și embolismul pulmonar

Dacă ai un istoric familial de boli de inimă, este cu atât mai important să îți faci controale regulate. Chiar și pentru cei fără simptome tot este indicat un control cardiologic. Din când în când, cardiologii descoperă boli cardiologice grave la o ecografie de rutină.

Printre simptomele aritmiilor cardiace, se numără  următoarele:

Durerea în piept

Dacă te doare în piept, acesta este, poate, primul semn care ar trebui să te determine să treaci pragul unui cabinet pentru un consult cardiologic. De asemenea, durerea se poate răspândi și în alte zone, cum ar fi brațele, maxilarul, gâtul sau spatele.

Senzația de lipsă de aer (dispneea)

Dificultatea de respirație în lipsa efortului fizic (dispneea) poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni, inclusiv boala coronariană, insuficiența cardiacă congestivă și aritmiile.

Palpitațiile

Palpitațiile sau perceperea neregulată a bătăilor inimii pot să nu fie unul dintre semnele că ai probleme cu inima, dar în același timp ar putea semnala tulburări de ritm majore, care să necesite o intervenție de urgență.

Oboseala

Oboseala inexplicabilă poate fi un alt simptom al unei probleme cardiace. Persoanele cu probleme de inimă pot simți oboseală chiar și după activități obișnuite.

Transpirația excesivă

Transpirația excesivă, numită medical hiperhidroză, poate fi un semn al unei probleme cardiace, mai ales dacă apare brusc sau este asociată cu alte simptome.

Testul scărilor, un indicator al sănătații inimii tale

Urcarea a patru rânduri de scări în mai puțin de un minut și jumătate indică o bună sănătate a inimii, potrivit cercetărilor prezentate la un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Testul scărilor este o modalitate la îndemână de a verifica sănătatea inimii, afirmă autorii acestor cercetări. Dacă îți ia mai mult de un minut și jumătate să urci patru rânduri de scări, starea ta de sănătate nu este în parametrii normali și ar fi o idee bună să mergi la medic, subliniază aceștia. De asemenea, experții susțin că și alte activități precum căratul bagajelor către mașină poate fi folosit ca indicator al sănătății inimii.

”Testul cu scările este un mod simplu de a verifica sănătatea inimii”, spune Dr. Dr. Jesús Peteiro, medic cardiolog la Spitalul Universitar Coruña. ”Dacă îți ia mai mult de un minut și jumătate să urci patru etaje, sănătatea este suboptimă și trebuie să consulți un medic”, a precizat specialistul.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”