Răni care se vindecă greu – ce boli grave pot ascunde?

Atenție! Dacă aveți răni care se vindecă greu, programați rapid o consultație la medic - poate fi un semn al cancerului de piele!
  • Publicat:
Răni care se vindecă greu - ce boli grave pot ascunde?
Foto: Shutterstock

Plăgile cronice (ulcere de decubit, ulcere de gamba, plăgi ale piciorului diabetic, arsuri, escare etc.) sunt o problemă din ce în ce mai mare în îngrijirea zilnică a pacienților și o mare provocare pentru specialiști, care sunt mereu în căutarea unor metode noi de tratament.

Orice rană care în circa 30 de zile nu s-a vindecat poate fi considerată cronică. Aria de incidență a plăgilor cronice este destul de mare din pricina cauzelor multiple (diabet, escare, arsuri, amputații, ulcere, leziuni cutanate etc.). Acestea afectează buna desfășurare a activității zilnice și, în absența unui tratament adecvat, pot pune viața în pericol.

Ce afecțiuni ascund rănile care se vindecă greu

Deși există o mulțime de factori implicați în apariția rănilor cronice, cele mai frecvente cauze sunt:

  • vasculare: insuficiența venoasă cronică (varice hidrostatice decompensate), insuficiența arterială și afectarea vaselor mici (ulcerațiile necrotice din diferite vasculite – periarterită nodoasă, colagenoze – ulcerul lupic sau sclerodermic, sindromul de anticorpi antifosfolipidici, microangiopatia diabetică etc.)
  • nevasculare: ulcere posttraumatice, ulcerații infecțioase, ulcerații neuropatice, ulcerul neoplazic (carcinom epidermoid, epiteliom bazocelular, melanom ulcerat, sarcom cutanat sau transformarea neoplazică a unui ulcer varicos vechi)
  • diabetul, afecțiune cu o incidență tot mai mare în lume, greu de controlat și imposibil de vindecat, este însoțit adesea de o complicație invalidantă – neuropatia diabetică – care cauzează dureri și ulcere ale gambelor

În cele mai multe cazuri, rănile cronice necesită un timp îndelungat pentru îngrijire și atenție sporită atât din partea medicului curant, cât și din partea pacientului.

Primul pas în tratament îl constituie investigarea cauzei care îngreunează vindecarea rănii, apoi tratarea acesteia concomitent cu înlăturarea sau ameliorarea afecțiunii care a generat-o.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult