„Rănile industriei medicale”: documentarul Netflix pe care trebuie să îl vezi pentru a înțelege cum goana după inovație poate distruge viețile pacienților

  • Publicat:
  • Actualizat:
„Rănile industriei medicale”: documentarul Netflix pe care trebuie să îl vezi pentru a înțelege cum goana după inovație poate distruge viețile pacienților

„Rănile industriei medicale” („The Bleeding Edge”), documentarul original Netflix din 2018, investighează industria dispozitivelor medicale evaluată la fabuloasa sumă de 400 miliarde de dolari și scoate la iveală modul în care viețile pacienților sunt cel mai puțin importante atunci când vine vorba despre inovație în domeniu.

Scris și regizat de Kirby Dick, produs de Amy Ziering și Amy Herdy, filmul a avut premiera la Festivalul de Film Tribeca din 2018, unde a fost comparat cu unul dintre „coșmarurile distopice” atât de prezente în ultimul timp în cinematografia mondială. 

Ce probleme abordează „Rănile industriei medicale” (”The Bleeding Edge”)

În „The Bleeding Edge”, Kirby Dick și Amy Zierin își îndreaptă atenția către industria dispozitivelor medicale, examinând reglementări laxiste, acoperiri corporative și stimulentele orientate spre profit care pun zilnic în pericol pacienții. 

Împletind povești emoționale puternice ale oamenilor ale căror vieți au fost iremediabil afectate, filmul pune o întrebare absolut remarcabilă: „Tehnologiile menite să salveze vieți ne pot ucide, de fapt?” Conform regizorului Kirby Dick: „Foarte puțini oameni știu despre industria dispozitivelor medicale și faptul că aceasta este chiar mai puțin reglementată decât industria farmaceutică”.

În plus, documentarul explorează procesul de reglementare a dispozitivelor medicale și impactul resimțit de către pacienții afectați. 

Dispozitive Controversate 

Filmul se concentrează în principal pe dispozitivul de contracepție permanentă Essure de la Bayer, evidențiind eșecurile acestuia, care au dus la durere, disconfort, sarcini pierdute și decese pentru mai multe femei. Documentarul explorează procesul FDA care permite unui dispozitiv medical să fie rapid introdus pe piață cu mai puține studii clinice și teste umane.

După lansarea filmului la Festivalul de Film Tribeca din 2018, Bayer a reacționat și a venit cu explicații legate de acest dispozitiv, într-un fact check menit să aducă mai multe informații care nu au fost prezentate în film. 

Documentarul abordează, de asemenea, problemele cu dispozitivele de înlocuire a șoldului care pot duce la otrăvire cu cobalt și cu dispozitivele de tip plasă vaginală care au rănit mai multe femei. 

Filmul alternează istoria cu poveștile celor care suferă din cauza efectelor secundare ale unui număr mic de dispozitive prost testate, iar descrierile acestora sunt viscerale, înfricoșătoare și însumate într-un film greu de urmărit și mai greu de ignorat, care se încheie cu informația conform căreia nimeni din FDA sau din companiile implicate nu a acceptat să fie intervievat.

Sursă foto: NETFLIX

CITEȘTE ȘI: TOP 5 documentare medicale de pe Netflix pe care trebuie să le vezi anul acesta | VIDEO

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian