Rasismul a determinat schimbarea numelui pentru noul virus din China

Lumea se confruntă cu o nouă pandemie, pe care OMS a declarat-o urgenţă globală. Recent, cercetătorii au dat denumirea oficială a noului virus şi au explicat de ce era nevoie de asta.
  • Publicat:
Rasismul a determinat schimbarea numelui pentru noul virus din China

De aproximativ 3 luni lumea se confruntă cu o nouă pandemie, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat-o urgenţă globală. Recent, cercetătorii au dat denumirea oficială a noului virus şi au explicat de ce era nevoie de asta.Numele oficial al noului tip de coronavirus este Covid-19, după ce, anterior, a fost denumit NCov2019 sau virusul Wuhan – oraşul unde s-a declanşat epidemia.

Primul caz raportat oficial a fost în 31 decembrie 2019, în oraşul Wuhan, China şi s-a răspândit în 28 de ţări, până în momentul de faţă. 
În lumea întreagă sunt raportate 45.000 de cazuri de îmbolnăviri şi s-au înregistrat peste 1100 de decese – ceea ce înseamnă o rată de mortalitate de aproximativ 2%.

De ce s-a schimbat denumirea virusului?

Coronavirus este o familie mare de viruşi, despre care se ştie că pot cauza afecţiuni respiratorii de mică şi medie gravitate. Astfel încât, dacă vorbim de contaminare cu coronavirus, asta poate însemna o banală răceală, viroză, SARS (sindromul respirator acut sever) sau noua boală apărută în China.
Pe parcursul vieţii, oricine poate avea o infecţie cu coronavirus, fără a-şi da seama sau a manifesta simptome evidente. Dar Covid-19 este un virus nou, care are multe puncte comune cu viruşii care au declanşat SARS (sindromul respirator acut sever) şi MERS. Noul virus a primit o denumire specifică pentru a-l distinge de ceilalţi coronaviruşi: Covid-19 însemnând cor – de la corona, vi-de la virus şi 19 reprezentând 2019, anul în care a fost identificat.

Era nevoie de un nume uşor de pronunţat

“Dincolo de necesitatea medicală de a avea o denumire pentru acest tip de boală, pentru a o cerceta şi trata, noul nume încearcă să limiteze manifestările agresive care au apărut la adresa anumitor localităţi sau grupuri de oameni.
Era nevoie să găsim un nume fără vreo referinţă geografică, denumire de animal sau grup de persoane şi care să fie uşor de pronunţat”, a spus şeful OMS.
„O denumire specifică ne ferea de folosirea incorectă a altor denumiri sau de stigmatizări. De asemenea, ne oferă un format standard pe care să îl folosim pentru alte tulpini de coronavirus care ar putea apărea.”

Epidemiile şi rasismul

Noua tulpină de coronavirus – Covid-19- deşi nu poate fi asociată direct cu o zonă specifică, a făcut, încă de la apariţie, trimiteri precise către oraşul Wuhan şi China, ceea ce a dus la manifestări rasiste şi suspiciuni asupra cetăţenilor chinezi care locuiesc în diferite zone ale globului.
Cercetătorii speră ca noua denumire să nu mai permită asocierea dintre boală şi regiunea unde a fost semnalată iniţial. Manifestările rasiste sunt extrem de des întâlnite atunci când izbucnesc epidemii, aşa cum s-a întâmplat cu epidemia SARS în 2013 sau cu apariţia bolii Ebola, câţiva ani mai târziu.

Urmărește CSID.ro pe Google News