Chimioterapia poate avea diverse reacţii adverse. Manifestările pot fi diferite de la un individ la altul, în funcţie de vârstă, de starea generală de sănătate şi de stadiul de evoluţie al tipului de cancer.
Pentru ameliorarea sau chiar prevenirea simptomelor neplăcute cauzate de chimioterapie, pot fi luate anumite măsuri.
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu o formă de cancer şi cărora li se recomandă tratamentul chimioterapeutic se tem de posibilele reacţii adverse ale acestor medicamente, însă acestea trebuie evaluate prin prisma balanţei risc-beneficiu. Cu alte cuvinte, senzaţia de greaţă şi căderea părului sunt efecte cu mult mai puţin severe decât metastazele.
Totuşi, pentru a lua decizia în cunoştinţă de cauză, medicul îi va prezenta pacientului atât efectele benefice ale chimioterapiei, cât şi posibilele reacţii adverse, care pot consta în:
Citește și: 10 analize pentru căderea părului. Ce investigații pot depista cauza pentru care îți cade excesiv părul
Pentru ameliorarea sau prevenirea simptomelor ce pot apărea ca urmare a chimioterapiei, pot fi luate anumite măsuri precum:
Greaţă şi vărsături: mănâncă de 5-6 ori pe zi, în porţii mici, evită alimentele cu miros puternic, dulciurile, prăjelile şi grăsimile, bea apă plată înainte cu o oră sau după masă, nu în timpul mesei – mai sunt indicate sucul de mere şi ceaiul de ghimbir –, practică respiraţia profundă, meditaţia sau acupunctura şi cere sfatul medicului dacă aceste măsuri nu au efect (îţi poate recomanda un antiemetic eficient care să nu interacţioneze cu substanţele chimioterapice).
Oboseala: dormi în reprize scurte pe durata zilei, fă exerciţii uşoare, cum ar fi mersul pe jos, nu face mai mult efort decât este cazul şi cere sfatul medicului dacă lucrurile nu se ameliorează (ar putea fi de vină anemia).
Dificultăţile de concentrare: scrie într-un carneţel nume, adrese, date de contact, fă-ţi liste „de făcut azi”, menţine-ţi creierul activ completând integrame, citind o carte sau rezolvând puzzle-uri, dormi cel puţin 8 ore pe noapte, nu face mai multe lucruri în acelaşi timp şi ai grijă la alimentaţie. Vezi aici care sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului!
Căderea părului: foloseşte perii de păr cu peri moi, evită produsele de styling (ceară, spumă, fixative, vopsea de păr, decolorant), tunde-te cât mai scurt, poartă o pălărie în zilele însorite (nu uita de protecţia cu SPF) şi foloseşte şampon şi balsam de păr cât mai naturale.
Modificările de gust: înlocuieşte carnea roşie cu carnea de pui, peşte şi lactate, marinează carnea înainte de a o găti (de preferat la cuptor, grătar sau la abur) şi foloseşte tacâmuri de plastic dacă ai un gust metalic în gură.