Nu este niciun secret faptul că americanii s-au îngrăşat din ce în ce mai tare în ultimele decenii. Semnele sunt pretutindeni – de la haine de mărimea XXXL până la scaune mai mari în săli de cinema şi chiar sicrie mai late. Întrebându-se care sunt cauzele obezităţii, care ia amploare în Statele Unite, site-ul vox.com a pus laolaltă şapte principale motive, scrie Mediafax.
Americanii gătesc din ce în ce mai puţin şi obişnuiesc să consume mâncare la restaurant tot mai des. Acest lucru duce la consumarea unei cantităţi mai mari de mâncare şi, în mod automat, la acumularea kilogramelor în plus. În 2015, pentru prima dată în istorie, numărul americanilor care au mâncat în oraş a depăşit numărul celor care şi-au pregătit masa acasă.
Mesele în oraş nu sunt servite în farfurii modeste. În medie, mărimea unei mese din ziua de azi este de patru ori mai mare decât cea tipică anilor 1950, potrivit datelor oferite de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
Porţiile supradimensionate sunt reflectate în aportul zilnic de calorii. În medie, aportul de calorii al unui american a crescut de la 2,109 (în 1970) până la 2,568 (în 2010).
Oamenii care beau sucuri acidulate suferă mai mult de obezitate, diabet de tip 2, carii, dar şi alte probleme de sănătate aferente, în comparaţie cu oamenii care nu obişnuiesc să consume acest produs. Americanii sunt consumatori înrăiţi ai acestui tip de băutură. Potrivit celor mai recente date oferite de Euromonitor, americanii sunt lideri mondiali când vine vorba de vânzări de băuturi răcoritoare pe cap de locuitor.
Sub 10% dintre adulţii americani au mâncat cantitatea optimă de legume, în 2013, şi mai puţin de 15% dintre ei au consumat necesarul de fructe. Asta se întâmplă din cauza preţurilor ridicate la acest tip produse.
Începând cu 2013, cartofii şi roşiile reprezentau jumătate din totalul de leguminoase si legume disponibile în ţară, potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite. Atunci când americanii consumă roşii sau cartofi, legumele sunt deseori acompaniate de cantităţi mari de zahăr, grăsime şi sare.
De exemplu, micul dejun american. Acesta e, de fapt, un desert deghizat. Clătite cu diverse siropuri.
Mâncărurile pline de zahăr şi grăsime sunt proiectate pentru a fi consumate de multe ori pe zi şi în porţii mari, dar americanii nu sunt influenţaţi doar de gustul irezistibil. Industria alimentară se pricepe de minune şi la a-şi promova produsul, astfel transformându-i pe americani în consumatori loiali.
Un raport din 2006, realizat de Institutul de Medicină, a arătat că amploarea obezităţii în rândul copiilor corespunde cu creşterea numărului de reclame la mâncărurile şi băuturile nesănătoase.