În ultimii ani, injecțiile cu Ozempic au făcut furori privind succesul în procesul de slăbire. Cu toate astea, există pacienți care s-au confruntat cu efecte adverse serioase, în special stări de greață și vărsături.
Acum, medicii mărturisesc că există câteva alimente pe care pacienții trebuie să le evite pentru a reduce problemele de stomac.
Ozempic este un medicament aprobat de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) pentru pacienții cu diabet, care conține semaglutidă și tirzepatidă, substanțe care se găsesc și sub alte brand-uri precum Wegovy și Mounjaro. Toate funcționează similar, senzația de sațietate fiind semnalată la nivelul creierul, motiv pentru care a devenit noul trend la Hollywood de slăbire.
Pe lângă faptul că reduce foamea, medicamentul încetinește golirea stomacului, care poate duce la efecte adverse precum stări de greață, atunci când acele alimente rămân în stomac pentru prea multe ore sau chiar zile.
Dr. Christopher McGowan, medic și fizician în obezitate, a menționat pentru Today care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți dacă iei Ozempic. Specialistul reamintește că pacienții se pot confrunta cu vărsături și stări de greață dacă anumite alimente rămân în stomac pentru prea mult timp.
Alimentele grase ar trebui evitate pentru că ele încetinesc procesul de digestie și rămân în stomac pentru mai mult timp. De asemenea, anumit fructe și legume trebuie evitate, iar printre acestea se numără țelina și ananasul. Legume ca broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles, ceapă și sparanghel pot produce gaze dacă sunt consumate în timp ce urmezi tratamentul cu Ozempic.
Se recomandă și limitarea consumului de brânză, ouă, cafea și unt de arahide.
Novo Nordisk, producătorul Ozempic și Wegovy, avertizează pacienții să evite consumul de dulciuri, prăjeli sau alimente grase pentru a nu se confrunta cu stări de greață. Pacienții trebuie să consume alimente reduse în grăsimi, precum toast, crackers și orez sau alimente care conțin apă: supele și gelatina.
Recomandarea este ca pacienții să urmărească ce mănâncă și în funcție de alimentele care le produc reacții adverse să le elimine din dietă. Pentru o nutriție optimă, pacienții ar trebui să consume proteină slabă, fructe și legume sănătoase și o cantitate adecvată de fibre și fluide.