Recomandările specialiștilor pentru reducerea riscului de cancer

  • Publicat:
Recomandările specialiștilor pentru reducerea riscului de cancer
Sursa foto: Shutterstock

Riscul de cancer poate fi redus semnificativ, dacă ținem cont de câteva sfaturi simple ale medicilor. Fără alcool în exces, cu o dietă echilibrată, mișcare zilnică și fără fumuri, putem să trăim mai bine și mai mult.

Cancerul este un cuvânt care comprimă în el toată groaza unei boli pentru care nu s-a găsit încă leac. Și totuși, puterea rămâne la noi și numai de noi depinde să nu ne îmbolnăvim.

Cu toții am avut (sau poate că avem) prieteni, oameni apropiați sau îndepărtați care au fost atinși de boală. Ne putem îmbolnăvi din motive care nu țin de noi, cum ar fi vârsta sau moștenirea genetică. Vestea bună este că putem reduce semnificativ acest risc dacă ne hotărâm să ne schimbăm obiceiurile zilnice, dacă înțelegem că anumite alegeri chiar ne fac rău.

Știai că proporția cancerelor care au origine genetică este mai mică de 10%, în timp ce 40% din cazurile de cancer detectate în fiecare an ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viață?

Recent, Institutul Național al Cancerului (INCa) din Franța a publicat un ghid cu sfaturi practice de prevenție, mituri demontate, idei și planuri simple și clare cu ajutorul cărora putem să fim și să ne menținem sănătoși. Corpul și alegerile pe care le facem în numele lui ne aparțin.

Consumul exagerat de alcool, fumatul, dieta dezechilibrată, excesul de greutate, poluarea sunt numai câteva dintre cauzele care favorizează apariția cancerului.

Află în continuare cum te poți feri de cancer, maladia care seceră în fiecare an viețile a milioane de oameni.

Alimentația sănătoasă, esențială pentru menținerea sănătății

Din păcate, nu există alimente-minune care vindecă sau previn cancerul. În schimb, alimentația echilibrată are beneficii incontestabile pentru sănătate. Asta, deoarece are un rol esențial în prevenirea obezității, care este asociată cu apariția a nu mai puțin de 13 de tipuri diferite de cancer: de colon, rect, pancreas, gastric, de tract biliar, esofagian, endometrial, de sân, ovarian, cancer renal și al măduvei osoase.

Potrivit dr. Marie-Line Huc, dietetician-nutriționist, „fructele, legumele și produsele din cereale întregi sau nerafinate au beneficii importante pentru sănătate. Astfel, este important să consumați zilnic cinci fructe și legume și un produs din cereale integrale, organice sau nu”.

Putem să mâncăm sănătos cu bani puțini, dar este important să optăm pentru cantități rezonabile și să ne alegem cu atenție hrana, pentru că nu toate alimentele sunt egale.

Riscul de cancer, mai crescut în rândul consumatorilor de alcool

Deși consumul de alcool încurajează comunicarea, prietenia, împărtășirea gândurilor, iar în multe țări face parte din cultura națională, este bine să reținem că acesta, mai precis etanolul, a fost clasificat drept „cancerigen definit” încă din anul 1988. Numai în anul 2015, de exemplu, se estimează că a provocat 41.000 de decese în Franța, dintre care peste 40% au fost cauzate de cancer.

Potrivit specialiștilor, alcoolul este de două ori mai nociv atunci când este asociat cu fumatul.

„Strategiile de marketing ale producătorilor de alcool sunt foarte cinice și sofisticate. Pentru publicul-țintă format din tineri, obiectivul producătorilor este să le ofere produse ieftine care se concentrează pe arome și gusturi, cum ar fi banalul mojito de căpșuni. Băuturile ieftine și aromate sunt o rampă de acces la produse mai clasice”, spune Karine Gallopel-Morvan, profesor universitar specializat în Marketing Social la Școala de Studii Superioare în Sănătate Publică.

Fumatul, principalul factor de risc în apariția cancerului

Fumatul rămâne în topul factorilor de risc pentru cancer, dar este și primul care poate fi prevenit. O țigară este alcătuită din tutun, hârtie și produse care îi schimbă gustul și mirosul. Odată aprinsă, arderea acestuia determină formarea a numeroase substanțe toxice.

Fiecare țigară este o adevărată fabrică chimică, ale cărei particule intră în corp. În ceea ce privește nicotina, o substanță prezentă în mod natural în tutun, ea este responsabilă de dependența de țigări, dar nu este cancerigenă.

Cum să te lași de fumat – ce variante ai la dispoziție

Înlocuitorii de nicotină (plasture, gumă de mestecat, inhalator) sunt un ajutor eficient în eliberarea treptată a dorinței de a fuma. Însă, dacă unii nu pot renunța la nicotină, pot opta pentru țigara electronică.

„Țigara electronică nu conține tutun și nu funcționează prin ardere. Când vapezi, lichidul aromat (care poate conține nicotină) este încălzit și se transformă în picături, în vapori. Aer. Acest lucru te ajută să eviți majoritatea substanțelor cancerigene din țigări. Țigara electronică ajută la renunțarea la fumat, în realitate. Poate fi un instrument care te ajută să renunți la fumat. Utilizată singură, nu împreună cu țigările tradiționale, aceasta contribuie la reducerea riscurilor asociate fumatului”, potrivit ghidului realizat de Institutul Național al Cancerului.

Așadar, fără fum, fără mult alcool, axați pe o dietă echilibrată și variată, cu mișcare în fiecare zi, doar așa putem să rămânem sănătoși. Să ne ocupăm de sănătatea noastră, înainte de toate!

Urmărește CSID.ro pe Google News