În urma micşorării stomacului , pacienţii slăbesc foarte mult – ceea ce îţi şi doreau – , însă rămân cu un surplus de piele inestetic. Am întrebat-o pe doamna doctor Carmen Giuglea, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Şef Secţie în cadrul Spitalului Sf Ioan, cadru universitar şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Estetică, ce poate face un pacient care şi-a micşorat stomacul şi care sunt metodele prin care îşi poate recontura corpul.
C.S.Î.D.: Cum arată viaţa unui pacient după operaţia de micşorare a stomacului?
C.G.: După scăderea semnificativă în greutate (între 50 şi 100 de kilograme), pacientul care a suferit o intervenţie bariatrică de micşorare a volumului stomacului rămâne cu un exces de piele. Pentru eliminarea pielii în exces de la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor, feselor şi braţelor, este nevoie de asocierea mai multor intervenţii.
Un studiu realizat în Statele Unite, prezentat la Reuniunea Chirurgilor Plasticieni din America, demonstrează o diferenţă importantă în rămânerea la o greutate mică a pacienţilor care au apelat la chirurgia plastică postbariatrică faţă de cei care nu au făcut-o. Eliminarea excesului tegumentar influenţează comportamentul alimentar şi îmbunătăţeşte starea psihologică a pacientului, ajutându-l să se menţină la o greutate mică şi să nu recidiveze.
C.S.Î.D.: Ce este chirurgia post-bariatrică de corecţie a conturului corporal?
C.G.: Chirurgia conturului corporal este o ramură nou apărută în cadrul chirurgiei plastice, ea adresându-se în mod special unui grup deosebit de pacienţi şi anume celor care au optat pentru o intervenţie bariatrică, de micşorare a volumului stomacului şi care, în urma acestei intervenţii, au slăbit un număr important de kilograme.
Intervenţiile de chirurgie estetică post-bariatrică sunt realizate de o echipă complexă pentru ca pacientul să poată beneficia de cât mai multe corecţii într-un timp relativ scurt, sub o singură anestezie, cu beneficii multiple prin prisma recuperării pacientului şi revenirii sale la activităţile de zi cu zi.
C.S.Î.D.: În cât timp are loc şi ce presupune recuperarea post-operatorie după o operaţie de reconstrucţie a conturului corporal?
C.G.: Recuperarea postoperatorie include: o perioadă de 5-7 zile, în care pacientul trebuie să păstreze un repaus relativ, mai ales când s-au efectuat mai multe corecţii de îndepărtarea a excesului de piele din zonele asupra cărora s-a intervenit. Recuperarea include un regim de viaţă şi o igienă normale oricărei intervenţii chirurgicale, mişcări atente, reguli de igienă obişnuită, după care pacientul îşi poate relua activităţile obişnuite sub protecţia unor pantaloni sau burtiere speciale, ce trebuie purtate timp de aproximativ o lună permanent.
C.S.Î.D.: Cum arată viaţa unui pacient după operaţia de micşorare a stomacului şi cum se poate preveni “recidiva”?
C.G.: Rolul chirurgului plastician în această ecuaţie este de a elimina excesul tegumentar cu preţul unor cicatrice subţiri, care să pot ascunde cu uşurinţă în lenjeria intimă, haine sau chiar sub un tatuaj. În final, scopul tuturor aceste eforturi este redarea încrederii în sine, astfel încât pacientul să ajungă să se simtă bine din nou, să prevină “recidiva” în privinţa excesului de kilograme şi să aibă un alt tonus şi o bucurie de a trăi frumos şi sănătos! În ţările cu tradiţie în chirurgia postbariatrica, chirurgul plastician ia un prim contact cu pacientul chiar înainte de operaţia de gastric sleeve.
Urmărirea periodică după intervenţia primară, cât şi monitorizarea evoluţiei acestuia până în momentul în care poate fi operat (după ce a slăbit suficient de mult şi după minim 6 luni de la stabilizarea greutăţii) permite stabilirea unei relaţii de încredere medic-pacient, foarte importantă pentru etapa de remodelare corporală. Faptul că pacientul îşi asumă acest proces integrat-chirurgie bariatrică şi post-bariatrică eficientizează procesul de slăbire pentru pacienţii care s-au confruntat cu obezitatea morbidă şi efectele sale.