Remodelarea corporală după micșorarea stomacului: Redobândește-ți formele perfecte!

După o intervenție chirurgicală bariatrică (micșorarea stomacului), în ciuda succesului pe care îl are pe partea de pierdere în greutate, pacienții se pot confrunta cu o provocare neașteptată: excesul de piele lăsată.
Remodelarea corporală după micșorarea stomacului:  Redobândește-ți formele perfecte!
Remodelarea corporală după micșorarea stomacului: Redobândește-ți formele perfecte!

După o intervenție chirurgicală bariatrică (micșorarea stomacului), în ciuda succesului pe care îl are pe partea de pierdere în greutate, pacienții se pot confrunta cu o provocare neașteptată: excesul de piele lăsată.

Aceasta poate să afecteze mai multe zone ale corpului, precum brațele, sânii, abdomenul și coapsele, ceea ce este demotivant pentru mulți pacienți. Și să nu mai vorbim despre impactul subtil, dar semnificativ, pe care această problemă îl are asupra stimei de sine și a calității vieții unei persoane.

„De multe ori, pentru pacienții care au slăbit semnificativ, în special peste 45 kg, pielea în exces este o amintire neplăcută. În loc să se bucure pe deplin de noua formă a corpului lor și de o sănătate îmbunătățită, acești pacienți se confruntă cu neplăcerile și complexele aduse de excesul de piele. Chirurgia estetică oferă soluții de încredere în astfel de cazuri.”, arată dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie estetică și unul dintre cei mai reputați specialiști din domeniu, cu peste 25 de ani de experiență, din România.

Ce se întâmplă după micșorarea stomacului?

Micșorarea stomacului (gastric sleeve) reprezintă un tip de operație diferit de procedurile de remodelare corporală. În timp ce micșorarea stomacului vizează reducerea greutății prin restricționarea cantității de alimente care pot fi consumate, procedurile de remodelare corporală sunt domeniul chirurgiei estetice și se concentrează pe îmbunătățirea aspectului fizic și a conturului corporal după pierderea semnificativă în greutate.

„Excesul de kilograme întinde pielea pacientului la maximum, astfel încât aceasta își pierde elasticitatea și nu mai poate reveni la forma inițială. Pacientul care a trecut prin slăbire excesivă se confruntă cu straturi de piele suplimentară care atârnă, inclusiv în zona abdominală – un fel de șort mare de piele care poate acoperi pubisul și zona inghinală. Totodată, de pe brațe, piept, stomac, coapse și fese pot atârna centimetri, zeci de centimetri, chiar și mai mult de piele flască, predispusă iritațiilor. În plus, ele pot face dificilă practicarea exercițiilor fizice.”, explică dr. Nițescu.

Cele mai afectate regiuni corporale, după operația bariatrică, sunt:

  • Zona superioară a brațelor – pielea lăsate și flască le poate face să pară mai voluminoase.
  • Sânii se pot aplatiza și atârna cu sfârcurile îndreptate în jos.
  • Pielea excesivă din zona abdominală tinde să arate precum un șorț.
  • Fesele, zona inghinală și coapsele pot forma buzunare de piele care atârnă.

Cum funcționează chirurgia de remodelarea a corpului

După intervenția de micșorare a stomacului, procedurile de remodelare corporală devin un aliat esențial în călătoria pacienților către o recuperare completă. Prin eliminarea excesului de piele și sculptarea unui contur armonios, aceste proceduri restabilesc încrederea și confortul pacienților și îi ajută să își redescopere frumusețea.

Deoarece fiecare pacient are nevoi unice, este esențială o discuție detaliată cu un chirurg estetician experimentat, pentru a dezvolta un plan personalizat și eficient în rezolvarea acestei probleme.

„Consultația pentru remodelarea corpului permite pacientului să discute și să adreseze întrebări chirurgului și să își exprime așteptările. De asemenea, îl ajută pe pacient să înțeleagă procesul de etapizare a procedurilor de remodelare corporală. Chirurgul poate evalua starea medicală generală a pacientului, obiectivele pacientului și va crea un plan. De multe ori, pacienții pot avea nevoie de mai multe proceduri.” evidențiază dr. Cristian Nițescu.

Iată câteva exemple de proceduri de remodelare a corpului:

  • Lifting-ul de brațe sau brahioplastia

Brahioplastia este o intervenției chirurgicală estetică care vizează remodelarea și tonifierea brațelor. La pacienții bariatrici, pielea în exces apare pe partea interioară a brațelor. Chirurgii fac incizii de la axilă până la cot, pentru a îndepărta pielea și a crea un contur mai armonios. Cicatricea rezultată este destul de bine ascunsă. O astfel de procedură poate implica și liposucție.

  • Ridicarea sânilor (mastopexie)

Lifting-ul sânilor este foarte căutat după slăbirea excesivă. Prin eliminarea excesului de țesut din partea superioară a sânului, chirurgul poate muta sânii lăsați într-o poziție corectă din punct de vedere anatomic și estetic. De multe ori, procedura necesită adesea un implant mamar, pentru a compensa grăsimea și țesutul pierdut din interiorul sânului.

  • Abdominoplastia

Pielea care atârnă în regiunea abdominală este problema care îi îngrijorează și deranjează cel mai mult pe pacienții care au slăbit extrem.

Abdominoplastia vine în ajutor, eliminând surplusul de țesut adipos și tegumentar. Pentru a remedia excesul de piele și grăsime în zona abdominală, intervenția chirurgicală poate varia în funcție de gradul problemei: „Abdominoplastia parțială este recomandată atunci când excesul este redus, în timp ce abdominoplastia totală este preferată în cazurile de ptoză abdominală de grad III sau IV, când excesul este considerabil mai mare. Procedura implică realizarea unei incizii, înlăturarea excesului de piele și grăsime, și repoziționarea ombilicului în poziția naturală. În unele cazuri, se poate opta și pentru lipoaspirație pentru obținerea unor rezultate mai armonioase.”, explică dr. Cristian Nițescu.

  • Lifting-ul de fese și de coapse

În căutarea unor siluete fermecătoare și conturate, procedurile de lifting la nivelul regiunii inferioare a corpului joacă un rol esențial. În timpul liftingului de coapse, excesul de piele și grăsime se îndepărtează, conferind coapselor mai multă fermitate și suplețe.

De asemenea, lifting-ul de fese se dovedește un aliat de încredere pentru cei care se confruntă cu aspectul lăsat al posteriorului în urma unei pierderi semnificative în greutate. Printr-o incizie discretă în zona șanțului subfesier, pielea este ridicată și remodelată, rezultând o siluetă cu fese ferm conturate și ridicate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Nițescu - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Dr. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică și estetică, doctor în științe medicale și își desfășoară activitatea în cadrul Royal Hospital, fiind și director medical al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București, timp de zece ani. Are ...
citește mai mult