Respiratie usoara fara picaturi

Aveti nasul infundat tot timpul si folositi picaturi in exces? Cel mai probabil, deja ati dezvoltat o dependenta. De patru ani, exista o terapie cu o lumina speciala care ofera o respiratie usoara in cazul oricarei rinite. De aceasta pot beneficia inclusi
  • Publicat:
Respiratie usoara fara picaturi
Respiratie usoara fara picaturi

O baie de ultraviolete concentrata pe mucoasa nazala este solutia ideala in cazul oricarei rinite, inclusiv in cazul rinitelor alergice. Fototerapia inseamna tratarea mucoasei nazale cu un spectru special de lumini. Sunt astfel reduse simptome ca: pruritul nazal, obstructia, mancarimea pe bolta palatina si stranuturile dese. Este excelenta pentru orice fel de rinite, inclusiv pentru cele alergice. De asemenea, se pot bucura de fototerapie pe mucoasa nazala persoanele care au contraindicatii la picaturile de nas: cardiacii, cei care sufera de glaucom, cei care au facut operatii de inlaturare a mucoasei afectate sau de inlaturare a polipilor, dar si femeile insarcinate. Nu sunt studii facute pe copii foarte mici, dar de la 3, 4 ani oricarui copil caruia i se infunda nasul des i se poate aplica aceasta terapie fara complicatii. „Lumina se aplica 3 minute cel mult pe fiecare nara. Aceasta aplicatie e ca o bronzare supraconcentrata. Nu e toxica, nu e alergica. Insa controlul ORL este obligatoriu si tratamentele se fac personalizat”, spune medicul ORL Ioana Voda.

Lumina pentru alergici
Fototerapia la nivelul mucoasei nazale este indicata in cazul rinitelor alergice, perene sau sezoniere. Pacientii alergici la praf, la puf, dar si cei carora primavara le produce extrem de multe neplaceri se pot bucura, prin lumina concentrata, de o respiratie usoara. Mai intai insa trebuie verificata cauza alergiei, apoi e necesar un consult ORL. Si pentru acesti pacienti sunt ideale 7 sedinte de fototerapie. „Se face un consult in care se stabilesc prioritatile, adica daca e necesar tratamentul adjuvant sau doar fototerapia. In general, sedintele se fac o zi da, una nu. Iar dupa a doua sau a treia sedinta, pacientul trebuie sa respire bine”, spune dr. Ioana Voda. Cat tine rezultatul acestei terapii? „La cei care au rinite vechi si foarte vechi, nasul se spala in prealabil cu ser fiziologic sau apa de mare sterila, pentru inlaturarea particulelor. Apoi se face fototerapia. Dupa aceste sedinte, nu mai sunt probleme timp de 6, 7 luni.”

Si pentru dependentii de picaturi de nas
Fototerapia este ideala si pentru dependentii de picaturi de nas. „In primul rand, trebuie sa gasim cauza dependentei. Dependenta inseamna ca picaturile nu mai au efect sau au efect cel mult o ora de la aplicare”, spune dr. Voda. Si daca picaturile nu mai au efect, lumina concentrata poate rezolva neplacerile nazale.

Dar si pentru sportivi si femei insarcinate
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza, dar si sportivii de performanta pot apela la fototerapia nazala. Pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza exista contraindicatie in folosirea picaturilor de nas. Cat priveste sportivii de performanta, acestia nu pot folosi picaturi de nas pentru ca la testele antidoping ar iesi rezultate pozitive. Asa ca terapia cu lumina concentrata este o alternativa viabila.

UVA si UVB fara pericol
Desi pe mucoasa nazala se aplica raze UVA si UVB, ele nu sunt periculoase pentru piele. „In timpul sedintelor de tratament, si medicul si pacientul poarta ochelari de protectie. Fascicolul de lumina are efect doar inauntrul nasului. Cele 3 minute de aplicare in fiecare nara produc doar o arsura punctiforma pe mucoasa nazala. Nu exista reactii adverse. E ca o baie de soare concentrata doar pe mucoasa nazala”, ne asigura dr. Ioana Voda. Singurul efect secundar al tratamenului poate fi uscarea mucoasei nazale, care insa se previne cu ajutorul vitaminei A. In plus, tratamentul nu este dureros.

Dr. IOANA VODA, medic ORL
„Examinarea ORL care precede tratamentul poate stabili cu usurinta daca exista sau nu afectiuni nazale care contraindica fototerapia. La persoanele care urmeaza de mai multi ani acest tratament, rinita alegica se manifesta in forme tot mai usoare si exista pacienti la care simptomele au disparut complet.”

 

Urmărește CSID.ro pe Google News