Rețeta perfectă pentru un somn odihnitor. Explicația științifică: câte ore trebuie să dormim, de fapt, pe noapte

  • Publicat:
Rețeta perfectă pentru un somn odihnitor. Explicația științifică: câte ore trebuie să dormim, de fapt, pe noapte

Somnul, adesea subestimat, este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Dar ce se întâmplă de fapt în corp în timpul somnului? Și cum putem optimiza calitatea somnului nostru? Oamenii de știință au descoperit multe lucruri interesante despre somn, oferindu-ne indicii valoroase pentru a avea nopți mai odihnitoare, potrivit Science Alert.

De ce avem nevoie de somn?

Consolidarea memoriei

În timpul somnului, creierul consolidează informațiile învățate pe parcursul zilei, îmbunătățind astfel memoria și capacitatea de învățare.

Repararea celulară

Somnul este perioada în care celulele se regenerează și se repară, iar sistemul imunitar se întărește.

Reglarea emoțiilor

Somnul joacă un rol crucial în reglarea emoțiilor și a stării de spirit. Lipsa somnului poate duce la anxietate, depresie și irascibilitate.

Fazele somnului

  1. Somnul lent: În această fază, corpul se relaxează, iar ritmul cardiac și respirația încetinesc.
  2. Somnul REM: Această fază este asociată cu visarea și este importantă pentru consolidarea memoriei și învățare.

Cum arată un somn bun de noapte?

Durata: Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

Calitatea: Un somn de calitate este întrerupt rar și te trezești odihnit și revigorat.

Regularitate: Menținerea unui program de somn regulat este esențială pentru a-ți regla ceasul biologic.

Probleme comune ce pot influența somnul

Tulburările de somn sunt frecvente. Până la 25% dintre adulți au insomnie, o tulburare de somn în care poate fi greu să adormi sau să adormi, sau te poți trezi mai devreme dimineața decât ți-ai dori.

Ratele tulburărilor comune de somn, cum ar fi insomnia și apneea în somn, în care respirația se poate opri parțial sau complet de multe ori în timpul nopții, crește, de asemenea, odată cu vârsta, afectând 20% dintre adulții timpurii și 40% dintre persoanele de vârstă mijlocie. Există tratamente eficiente, așa că este important să ceri ajutor.

Dincolo de tulburările de somn, somnul nostru poate fi, de asemenea, perturbat de afecțiuni cronice de sănătate – cum ar fi durerea – și de anumite medicamente.

Pot exista și alte motive pentru care nu dormim bine. Unii dintre noi sunt treziți de copii, animale de companie sau zgomotul traficului în timpul nopții. Aceste „treziri forțate” înseamnă că ne poate fi mai greu să ne trezim dimineața, să luăm mai mult timp să lăsăm din pat și să ne simțim mai puțin mulțumiți de somn. Pentru unii oameni, trezirile nocturne pot să nu aibă o cauză clară.

O modalitate bună de a spune dacă aceste treziri sunt o problemă pentru tine este să te gândești la modul în care te afectează. Atunci când provoacă sentimente de frustrare sau îngrijorare sau influențează modul în care ne simțim și funcționam în timpul zilei, ar putea fi un semn să căutăm ajutor.

De asemenea, s-ar putea să ne luptăm să ne trezim dimineața. Acest lucru ar putea fi din mai multe motive, inclusiv a nu dormi suficient, a merge la culcare sau a te trezi la ore neregulate – sau chiar a propriului ceas intern, care poate influența ora pe care corpul tău preferă să doarmă.

CONCLUZIE

Un somn bun este esențial pentru o viață sănătoasă și productivă. Prin înțelegerea proceselor biologice care stau la baza somnului și prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, putem îmbunătăți semnificativ calitatea somnului nostru.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”