Riscul de a dezvolta autism, influențat de regimul mamei în sarcină? Studiul care le-a dat de gândit medicilor

Dieta maternă în timpul sarcinii poate influența riscul de autism la copii, sugerează un nou studiu.
  • Publicat:
Riscul de a dezvolta autism, influențat de regimul mamei în sarcină? Studiul care le-a dat de gândit medicilor

O nouă cercetare realizată de Universitatea din Glasgow aduce în prim-plan o posibilă legătură între alimentația maternă în timpul sarcinii și riscul de autism la copii.

Riscul de autism la copii, influențat de ceea ce mănâncă mama?

Studiul, unul dintre cele mai mari de acest fel, a analizat datele a peste 95.000 de mame și copiii lor.  Acesta a încercat să determine dacă dieta maternă poate influența probabilitatea ca un copil să dezvolte autism.

Tulburările din spectrul autist (TSA) sunt caracterizate prin dificultăți de interacțiune socială și comunicare, afectând aproximativ unul din 36 de copii din Statele Unite, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Deși cauzele TSA sunt diverse, incluzând factori genetici și de mediu, cercetătorii au explorat recent impactul dietei materne asupra riscului de autism.

Studiul a fost realizat între 2002 și 2008, iar copiii au fost urmăriți până la vârsta de 8 ani sau mai mult. Dietele materne au fost evaluate pe baza ghidurilor alimentare globale, care recomandă un consum ridicat de fructe, legume, pește, nuci și cereale integrale, și un consum scăzut de carne roșie și procesată, băuturi răcoritoare și alimente bogate în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați. Participantele au fost apoi clasificate în funcție de aderența la aceste modele alimentare sănătoase: ridicată, medie și scăzută.

Ce spune studiul

Rezultatele au arătat că mamele cu o dietă sănătoasă în timpul sarcinii au avut o reducere cu 22% a riscului ca cel mic să fie diagnosticat cu autism. De asemenea, aceste mame au avut o probabilitate cu 24% mai mică de a avea copii cu dificultăți de comunicare socială.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că rezultatele sunt pur observaționale. Ele nu pot dovedi o relație cauzală directă. Există încă mulți factori de confuzie care nu au fost pe deplin explorați, cum ar fi influența genetică, îngrijirea părinților și alimentația din copilărie. De asemenea, este important de menționat că, deși dieta maternă poate juca un rol, nu este singurul factor care influențează riscul de autism, majoritatea cazurilor fiind legate de mutații genetice moștenite.

Sursă –Newsweek.com

Sursă foto – irinapavlova1 / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”