Strănutul un gest reflex care se manifestă atunci când un anumit element irită căile respiratorii. Acest reflex este modul prin care căile nazale resping pătrunderea în corp a substanţelor iritante şi a alergenilor.
Strănutul este însoţit de alt gest reflex, închiderea ochilor. Acest reflex îţi protejează ochii de posibilele leziuni cauzate de creşterea presiunii la nivelul sinusurilor. Numărul strănuturilor variază de la om la om, dar este posibil să strănuţi chiar şi de 10 ori consecutiv.
Strănuturile multiple apar atunci când nu este eliberat tot aerul acumulat în plămâni sau când cauza strănutului este încă prezentă. Viteza cu care strănutăm poate depăşi 4m/s. Oprirea strănutului face ca această presiune să ajungă altundeva în corp. Abţinerea de la strănut poate cauza ruptură de timpan, ruptura vaselor de sânge nazale sau oculare.
Oprirea strănutului solicită extrem aparatul respirator, aerul în exces afectând grav plămânii. Presiunea pe care aerul o exercită asupra coastelor poate duce la fisurarea acestora. De asemenea, reţinerea strănutului poate afecta vasele de sânge din creier, cauzând ruptura lor şi hemoragii cerebrale care pot fi fatale.
Printre alte riscuri la care te poți expune dacă te abții de la a strănuta se numără:
Nici strănutul și nici abținerea de la strănut nu vor face ca inima ta să se oprească. În schimb, îți pot afecta temporar ritmul cardiac, dar nu ar trebui să-ți provoace în niciun caz oprirea inimii.
Unele leziuni provocate de abținerea de la strănut pot fi foarte grave, cum ar fi anevrismele cerebrale rupte sau afecțiunile grave ale plămânilor. Anevrismele cerebrale sunt mortale în aproximativ 40% din cazuri.
Câteva modalități de a preveni strănutul includ:
Cel mai bun mod de ne proteja de aceste pericole este să strănutăm, dar având la îndemână un şerveţel.
Surse: msn.com, healthline.com