Este sezonul virozelor şi majoritatea celor care se confruntă cu această problemă preferă automedicaţia în locul unei vizite la medicul de familie care să prescrie un tratament potrivit. Astfel, peste 40% din români aleg să se trateze de răceală după ureche, potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, fără să ştie la ce riscuri se expun.
Supradozajul, convulsiile, creşterile de ritm cardiac şi toxicitatea sunt doar câteva dintre riscurile la care ne expunem atunci când tratăm chiar şi o banală răceală după ureche, avertizează medicii.
Mai mult decât atât, medicii atenţionează că o mare parte dintre adulţi folosesc automedicaţia şi în cazul propriilor copii, fără să se gândească la riscurile la care îi expun. Potrivit acestora, o tuse uşoară, fără expectoraţie, sau o durere de cap nu necesită administrarea imediată a unui medicament.
“Medicamentele nu sunt bomboane, iar administrarea după ureche a acestora le va crea copiilor falsa impresie că orice senzaţie de disconfort poate fi ameliorată cu o tabletă. În timp, cei mici îşi vor însuşi acest tip de comportament. Mai mult, copiii care au acces la dulapul de medicamente, iar cei care pot reţine numele şi pentru ce sunt folosite medicamentele şi le pot administra singuri, creându-şi astfel alte probleme de sănătate”, a explicat dr. Evelina Moraru, Medic Pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.
Cum poate fi combătută automedicaţia?
Automedicaţia este responsabilă de apariţia unor serii de afecţiuni, printre care cea mai cunoscută este hepatita medicamentoasă, dar experţii din domeniul asigurărilor de sănătate sunt de părere că în viitorul apropiat obiceiul românilor de a lua medicamente fără prescripţie medicală nu va mai reprezenta o problemă.
Reprezentanţii companiilor de asigurări private de sănătate sunt de părere că pacienţii pot fi educaţi în aşa fel încât automedicaţia să fie diminuată. Aceştia punctează că, din păcate, automediocaţia nu poate fi eradicată.
„Odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale complementare, asiguratorul poate să nu despăgubească anumite servicii, iar farmaciştii pot fi sancţionaţi, pentru că ei sunt singurii care scot din gestiune medicamentul. Când se face decontarea pentru 100 de medicamente se va face numai în baza a celor 100 de reţete. Dacă farmacia nu le prezintă, atunci nu va primi banii pentru medicamentele care nu sunt scoase din gestiune pe bază de reţetă”, a spus Theodor Alexandrescu, Preşedinte Metropolitan Life.
Acest material face parte din campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten” susţinută de Metropolitan Life.
Urmăreşte campania şi pe Facebook.