30% dintre români şi-au pierdut toţi dinţii naturali, de trei ori mai mult faţă de media europeană de 10%. În ultimii ani, tot mai mulţi români au ales să îşi înlocuiască dinţii lipsă cu implanturi dentare, în detrimentul soluţiilor clasice, precum protezele dentare.
Un studiu realizat între 2008-2012 şi 2013-2017 arată aproape o triplare a numărului intervenţiilor cu implant dentar în utimii 5 ani, ca urmare a campaniilor de informare şi educare a populaţiei.
Studiul a reunit 18.000 de pacienţi, bărbaţi şi femei, care locuiesc în mediul urban (în proporţie de 90%), de-a lungul a două perioade comparative de 5 ani, 2008-2012 şi 2013-2017.
Cercetarea a arătat o preocupare tot mai mare a românilor faţă de tratamentele cu implanturi dentare: numărul celor care le accesează este de 3 ori mai mare, în prezent, faţă de acum 5 ani. Dacă în perioada 2008-2012, 31% din pacienţii care s-au prezentat la medicul dentist au solicitat tratamente cu implant dentar şi au fost realizate 1.300 de astfel de tratamente, în intervalul 2013-2017, 68% dintre pacienţii care s-au prezentat la medicul stomatolog au solicitat tratamente cu implant dentar şi au fost realizate 3.900 de astfel de proceduri, conform unui studiu ADOM (Asociaţia Dental Office Managers), prima asociaţie din România ce reuneşte şi specializează manageri pentru clinicile dentare.
Tratamentele stomatologice greşite, una dintre cauzele pierderii dinţilor
Cifrele privind tratamentele cu implant dentar sunt cu atât mai optimiste cu cât România se numără printre populaţiile cu cele mai grave probleme dentare din Europa, dar şi la nivel mondial. 7 din 10 români şi-au pierdut cel puţin un dinte, potrivit datelor Eurobarometru, iar 3 din 10 nu mai păstrează niciun dinte natural.
În comparaţie, între 35% şi 40% din populaţia Europei şi SUA a rămas fără cel puţin un dinte şi se estimează că 26% dintre adulţi îşi vor pierde toţi dinţii, până la vârsta de 74 de ani, potrivit American Association of Oral and Maxilofacial Surgeons. În cazul fumătorilor, situaţia este şi mai sumbră: 13% dintre aceştia şi-au pierdut complet dinţii, comparativ cu 8% dintre foştii fumători şi 5% dintre persoanele care nu au fumat niciodată.
„Lipsa unui dinte poate părea un lucru minor, însă gravitatea trebuie evaluată din mai multe puncte de vedere: vârsta pacientului, poziţia dintelui lipsă, etc. Nu doar lipsa igienei dentare poate conduce la pierderea dinţilor, ci şi lucrările stomatologice greşite, aşadar experienţa şi specializarea unui medic în implantologie contează foarte mult în alegerea unui astfel de tratament. Lipsa unui dinte este o problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp, întrucât efectele se răsfrâng asupra celorlaţi dinţi, dar şi asupra întregului organism”, explică Dr. Dragoş Calangiu, medic specialist în implantologie.
Implanturile dentare sunt singurele intervenţii care oferă restaurare dentară ce include adiţia de os sau care pot stimula osul natural să crească, prevenind astfel deformarea oaselor maxilare. Rata de succes a implanturilor dentare pe plan global este de 98%, potrivit American Academy of Implant Dentistry.
Piaţa globală de implantologie dentară este în creştere. Dacă în anul 2015, aceasta era estimată la 7,365.7 milioane de dolari, până în anul 2021, este estimat că va ajunge la 12,32 miliarde de dolari, cu o creştere de 7,2% anual, conform studiilor realizate de Research & Markets, liderul mondial în analize de piaţă.